След провала на първия мандат - какви ще са ходовете на основните политически играчи? Какво предвижда конституционната процедура? Ще доведат ли проблемите в ДПС до промяна в схемата за мандатите? Коментар по темата в „Здравей, България” направи преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров.

„Става сложна картината. Август месец не е подходящ за предизборна кампания. Не че на предишните избори имаше такава. Вече сме играли този спектакъл по времето на президента  Плевнелиев. Разтеглихме една процедура почти три месеца, за да докараме в началото на октомври провеждането на предсрочни избори. Така, че нищо сложно няма в това със сроковете, които предполага член 99-и от Конституцията, при втория мандат и при третия мандат, така да се разтегне самият процес, че в края на септември или най-вероятно в началото на октомври месец,  да имаме дата за предсрочни парламентарни избори", обясни професорът. 

Той коментира и очакваното произнасяне на Конституционния съд по казуса с промените на основния закон.

"Конституционния съд забави доста това решение. Но не е толкова просто произнасянето по конституционните промени, тъй като те са многобройни. Не можем да гадаем какво ще бъде решението по същество на Конституционния съд и дали той ще обяви всички промени, свързани с служебното правителство за противоконституционни. Още повече, че там задачата е малко по-сложна. Зависи на какво основание той би постъпил по този начин. Ако приеме, че измененията в материята за служебното правителство са от компетентността на Великото народно събрание, то ние ще имаме едни нищожни конституционни промени, които не би следало да породят никакви правни последици. Това ще постави в много неудобно положение настоящото служебно правителство и неговите актове. Тъй като такова решение на Конституционния съд ще ги заличи от правният мир. Тоест, че никога не е съществувало такова правителство", обясни Киров. 


Целия разговор гледайте във видеото. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня




 
NOVA