Президентът на Европейската лига Барон Бернар Сноа изнася лекция пред 150 кюстендилски гимназисти в парк-хотел "Кюстендил" на тема "Бъдещето на ЕС и Еврото".
Той е и президент на Асоциацията на благородниците на Кралство Белгия (от май 2009), както и гост-професор в Института за европейски изследвания - Католически университет Лувен, Белгия.
„За мен е изключителна чест , че съм в Кюстендил, това невероятно историческо място. Винаги е удоволствие да разговарям с млади хора. Понякога не е съвсем ясно каква е целта на ЕС. Понякога младите чувстват, че това е едно далечно място, което дава само някакви заповеди и пари, с инструкции как да се харчат. Но това е и организация, която изисква от България да плаща членския си внос. ЕС цели да няма война и да налага европейските ценности в глобализиращият се свят", с тези думи започна лекцията си Барон Бернар Сноа.

„Имам шанса да се срещна с истински благородник за първи път, не само като излъчване и характер, но и като потекло. Той е за първи път в Кюстендил и е с отлични първи впечатления от града. Тук с вас ще говорим за перспективите пред ЕС, перспективи, които ще очертаят вашето бъдеще, но ще зависят основно от вашите решения", заяви кмета Петър Паунов.