Община Добрич ще получи компютърно оборудване заради добрата си работа по превенция на корупцията, съобщават от пресслужбата на общината. Техниката се осигурява по проект на Националното сдружение на общините “Гражданите и Общината - партньори за прозрачна и ефективна местна администрация”, финансиран по Оперативна програма “Административен капацитет”.

Оборудването включва три компютъра, два принтера, един скенер и два броя непрекъснато захранване.

Община Добрич разработи и прилага редица антикорупционни мерки, които се използват като иновационни и в други български общини, отчитат от кметството. Създаден е електронен адрес control@dobrich.bg за получаване на сигнали, свързани с корупция в администрацията. Въведен е електронен регистър за устни и писмени сигнали, жалби, предложения от гражданите, като конкретен механизъм за обратна връзка.

От началото на 2007 година е открита денонощна телефонна линия за сигнали за корупция. Във фоайето на сградата на общинска администрация е на разположение специална кутия за сигнали и жалби на граждани, която се отваря всеки първи вторник на месеца, в присъствието на представители на медиите. 

От общината разработват План с мерки за надграждане на постигнатото за прозрачно и ефективно управление на местно равнище.