Донка Петрова: Невинни лежат в затвора
96789

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Донка Петрова: Невинни лежат в затвора
  • Донка Петрова: Невинни лежат в затвора
Убиецът на 11-годишната Никол Йончева все още се разхожда по улиците. Иван невинен лежи в затвора. Това обяви в ексклузивно интервю за Дарик-Бургас Донка Петрова, майката на 15-годишния Иван Иванов, задържан за убийството на момичето. Според нея разследващите случая са скрили важна информация, която би могла да го оневини.
 

15-годишният Иван, обвинен в убийството на 11-годишната Никол е вменяем


Друг е убиецът. И следователите го знаят, но всеки си мълчи. Като майка ви го казвам - синът ми не е извършил престъпление. Да помогне - да, но да отнеме човешки живот?! Доколкото знам, момчето, което е убило Никол, е по-голямо и е от ромски произход. Не само аз, целият комплекс е убеден в това. Всичките ми казват: „Действайте, детето ви е невинно! То не може да играе тук с децата и в същото време да е на мястото на убийството. Как става това нещо?! Има хиляда свидетели. Децата тук постоянно ме питат: Лельо, какво става!? Няма ли да пускат Иван вече“, споделя Петрова. 
 

Окръжната прокуратура вече внесе обвинителен акт срещу Иван. Очаква се до месец процесът да бъде внесен за разглеждане в съда. Срещу момчето е повдигнато обвинение за предумишлено убийство (чл. 116 от НК), като максималното наказание, което предвижда законът е доживотен затвор. Предвид  факта, че е непълнолетен, присъдата му ще бъде редуцирана до 10 години. Според обвинението Иван е намушкал жертвата с лявата ръка в сънната артерия. Момичето не е имало никакъв шанс да оцелее. 

Момчето е в ареста вече седем месеца. Донка казва, че го посещава при всяка възможност.


„Носим му вестници, кръстословици да решава. Радио му дадохме, за да слуша новините. Добре се отнасят с него надзирателите и той си ги уважава. Доволна съм, че се грижат за него”, сподели майката.

Бащата на 11-годишната Никол: Убийството на дъщеря ми е било планирано

Донка разказва, че опитвала да се свърже с майката на Никол, но без успех. Искала да й каже, че момчето й е невинно и трябва да впрегнат всичките си сили, за да открие истинския извършител на зверското престъпление.
 

„Исках да говоря с нея, но тя не иска да ме вижда. Исках да й кажа, че синът ми е невинен. Истинският убиец трябва да бъде открит, защото ще стане и друго убийство. Миналия месец комшийка ми каза, че в блок 112 пак са нападнали друго 15-годишно момиче. С опасност за живота било. Нападателят пак бил маскиран. От ромската махала. Това ще да е убиецът, отново там се върти“, заяви Донка Петрова.

По думите й Иван е бил заплашен, за да направи самопризнание: „…този човек е бил по-висок от него, не говорил чист български. Заплашил го е, заплашил е цялото ни семейство”.  

Майката на 15-годишния Иван: Той не може да реже с нож, да използва вилица и лъжица

Живеещите в блок 108 в бургаския комплекс „Меден рудник“ още помнят нощта на 20 август 2017 г., когато десетки полицейски коли окупират района. Новината за закланата в асансьора на сградата Никол шокира всички. Ученичката е открита в локва кръв с прерязано гърло. Няколко часа след трагедията е задържан и основният заподозрян - Иван Иванов, с когото момичето се запознало във Facebook.

Цялото интервю с Донка Петрова, чуйте в звуковия файл