Бившият окръжен прокурор на Благоевград Елка Атанасова, сега член на Висшия съдебен съвет, получи наградата „Юрист на годината 2014".

Елка Атанасова бе избрана след гласуване от комисия в състав - проф. Огнян Герджиков, адвокат Александър Кашъмов, прокурор Божидар Джамбазов и главният редактор на "Правен свят" Ралица Петрова.

Част от мотивите, с които тя бе номинирана:

"Ставайки член на Висшия съдебен съвет, Елка Атанасова взима активно участие в разрешаването на проблема с неравномерната натовареност на магистратите. Задълбочената ѝ работа по определянето на разумна норма на натовареност на прокурорите и нейната отдаденост в тази насока е оценена изцяло положително не само от магистратската общност, но и от Европейската комисия. Усилията ѝ са насочени и към подобряване на дейността на прокуратурата и съобразяване с препоръките на Европейската комисия. А именно такава би трябвало да е ролята на всеки член на Висшия съдебен съвет, излъчен от професионалната общност на прокурорите, чийто представител е тя".

Конкурсът се организира за осма поредна година от сайта „Правен свят" и целта му е да бъдат отличени изявени професионалисти, които са се превърнали в олицетворение на общественозначими морални ценности и чието поведение допринася за утвърждаване на достойнството на юридическата професия, защита на върховенството на закона и независимостта на съдебната власт.