Елка Атанасова е юрист на годината
Елка Атанасова е юрист на годината / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Бившият окръжен прокурор на Благоевград Елка Атанасова, сега член на Висшия съдебен съвет, получи наградата „Юрист на годината 2014".

Елка Атанасова бе избрана след гласуване от комисия в състав - проф. Огнян Герджиков, адвокат Александър Кашъмов, прокурор Божидар Джамбазов и главният редактор на "Правен свят" Ралица Петрова.

Част от мотивите, с които тя бе номинирана:

"Ставайки член на Висшия съдебен съвет, Елка Атанасова взима активно участие в разрешаването на проблема с неравномерната натовареност на магистратите. Задълбочената ѝ работа по определянето на разумна норма на натовареност на прокурорите и нейната отдаденост в тази насока е оценена изцяло положително не само от магистратската общност, но и от Европейската комисия. Усилията ѝ са насочени и към подобряване на дейността на прокуратурата и съобразяване с препоръките на Европейската комисия. А именно такава би трябвало да е ролята на всеки член на Висшия съдебен съвет, излъчен от професионалната общност на прокурорите, чийто представител е тя".

Конкурсът се организира за осма поредна година от сайта „Правен свят" и целта му е да бъдат отличени изявени професионалисти, които са се превърнали в олицетворение на общественозначими морални ценности и чието поведение допринася за утвърждаване на достойнството на юридическата професия, защита на върховенството на закона и независимостта на съдебната власт.