Европейската агенция по авиационна безопасност издаде предупреждение за опасност при извършване на полети във въздушното пространство на Иран във връзка със съществуваща вероятност граждански самолет да бъде взет за враждебен и да се стигне до задействане на средствата на противовъздушната отбрана, предаде ТАСС.

Препоръката е с действие до 16 януари догодина.

"Във връзка с осигуряване на безопасността и лошото взаимодействие между гражданските авиационни власти и командирите на военните операции има риск от неправилно разпознаване на граждански самолет. Препоръчва се бдителност заради съществуващия за гражданската авиация риск във връзка с наличието на различни авангардни системи за противовъздушна отбрана", се казва в предупреждението.

Предупреждението идва на фона на публикуването на 11 юли на доклад на Организацията за гражданска авиация на Иран, посветен на разследването на свалянето погрешка на 8 януари на Боинг 737 на Украинските международни авиолинии в околностите на Техеран заради неправилна настройка на комплекс на ПВО.

Същевременно американското разузнаване предполага, че Иран е привел част от своята ПВО в състояние на повишена готовност след пожара в атомния обект Натанз и след редица други инциденти, предаде Си Ен Ен, цитиран от ТАСС и позоваващ се на източници от Пентагона.


Това състояние на повишена готовност означава, че ПВО на Иран е готова да пусне ракета земя-въздух по всякаква цел, представляваща заплаха. САЩ постоянно извършват мониторинг на случващото се в Иран с помощта на спътници, разузнавателни самолети и кораби, намиращи се в международното въздушно пространство и международни води.
БТА