Руският президент Владимир Путин ще посети Ханой тази седмица, съобщиха няколко официални лица, подчертавайки лоялността на комунистически управлявания Виетнам към Русия и предизвиквайки упрек от страна на САЩ, пише Reuters.

Посещението идва след като Ханой избегна срещата на върха за мир в Украйна в Швейцария миналия уикенд, а по-рано миналата седмица изпрати своя заместник-министър на външните работи на срещата на БРИКС в Русия.

Очаква се Путин, който положи клетва за пети път преди малко повече от месец, да се срещне с новия президент на Виетнам То Лам и с други лидери по време на двудневното си посещение в Ханой в сряда и четвъртък, съобщиха официални лица.

Съединените щати, които подобриха отношенията си с Ханой миналата година и са най-големият търговски партньор на Виетнам, реагираха остро.


"Никоя страна не трябва да дава на Путин трибуна, за да популяризира агресивната си война и по друг начин да му позволява да нормализира жестокостите си", заяви говорител на американското посолство в Ханой, попитан за въздействието на посещението върху връзките със Съединените щати.

"Ако той може да пътува свободно, това може да нормализира грубите нарушения на международното право от страна на Русия", добави говорителят, визирайки инвазията в Украйна, която Путин започна през февруари 2022 г.

Министерството на външните работи на Виетнам не отговори на молбата за коментар.

Базираният в Хага Международен наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент във връзка с предполагаеми военни престъпления в Украйна през март 2023 г. Виетнам, Русия и САЩ не са членове на МНС.

Европейският съюз, друг ключов икономически партньор на Виетнам изрази недоволство миналия месец от решението на Ханой да отложи среща с пратеника на ЕС по руските санкции - забавяне, което официални лица свързаха с подготовката за посещението на Путин.

От гледна точка на Ханой посещението има за цел "да демонстрира, че Виетнам провежда балансирана външна политика, която не фаворизира никоя от големите сили", заяви Иън Стори, старши научен сътрудник в базирания в Сингапур институт ISEAS-Yusof Ishak, след като през последните месеци страната беше домакин на Джо Байдън и Си Дзинпин.

Eнергия, оръжия, технологии

По време на първото си държавно посещение във Виетнам от 2017 г. насам и общо петото си посещение, Путин се очаква да обяви споразумения в сектори като търговия, инвестиции, технологии и образование, съобщиха двама официални представители

Дискусиите с виетнамските лидери обаче вероятно ще се съсредоточат върху по-чувствителни въпроси, заявиха служителите, като отказаха да бъдат идентифицирани.

Тези разговори ще включват оръжия, на които Русия исторически е най-големият доставчик на Виетнам; енергетика, като руски компании работят във виетнамски газови и петролни находища в райони на Южнокитайско море, за които претендира Китай; и плащания, тъй като двете страни изпитват затруднения при осъществяването на транзакции поради санкциите на САЩ срещу руски банки, каза един от служителите.

Не е ясно дали ще бъдат направени изявления по тези теми.

"Основните въпроси са свързани с укрепването на икономическите и търговските връзки, включително продажбата на оръжие", каза Карл Тайър, старши експерт по сигурността на Виетнам в Академията на австралийските отбранителни сили в Канбера.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters