Руският заместник-председател на Съвета за сигурност на РФ Дмитрий Медведев пристигна на работно посещение във виетнамската столица Ханой, по време на което ще се срещне с ръководството на страната. Страните планират по-специално да обсъдят ситуацията в Украйна и въпроси на икономическото и хуманитарното сътрудничество между Русия и Виетнам, съобщиха за ТАСС от секретариата на Медведев.

Агенцията уточнява, че по време на посещението си Медведев ще проведе разговори с генералния секретар на Комунистическата партия на Виетнам (КПВ) Нгуен Фу Чонг и с постоянния секретар на ЦК на КПВ Труонг Ти Май. Предвидено е той да се срещне с президента на Виетнам Во Ван Тхуонг и с министър-председателя Фам Мин Тин. Руският политик ще положи и венци пред паметника на загиналите герои и мавзолея на Хо Ши Мин.

Секретариатът заяви, че руската страна очаква задълбочаване на междупартийните връзки между Русия и Виетнам, както и в многостранния формат между Русия и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и Международната конференция на азиатските политически партии. Руската федерация се надява, че Виетнам ще се присъедини към организационния комитет на Форума на поддръжниците срещу съвременните практики на неоколониализма.

По време на посещението си Медведев планира да обсъди с виетнамското ръководство използването на национални валути във взаимната търговия, както и тегленето на пари в брой от карти на руската платежна система "Мир". При предстоящите преговори ще бъде обърнато внимание на дейността на ПАО "Газпром", АО "Зарубежнефт", ПАО "НОВАТЕК" във Виетнам, съобщиха от секретариата.

Отбелязва се, че в дневния ред на руско-виетнамските преговори е включено и обсъждането на стъпките за изграждане на Център за ядрена наука и технологии във Виетнам, както и въпросът за обучението на виетнамски студенти в руски университети. Според секретариата Русия е готова да обсъди с виетнамската страна въпроса за изграждането на центрове за образование и обучение на руски език в Ханой и Хошимин.
БГНЕС