След смъртта на кралицата той автоматично стана крал на Великобритания и държавен глава на 14 страни и територии, включително Канада
Исторически момент - на специална церемония в двореца Сейнт Джеймс в Лондон официално бе обявена смъртта на кралица Елизабет Втора, а Чарлз Трети беше провъзгласен от Съвета за унаследяване на британския престол за монарх на Обединеното кралство. 



Кралят произнесе реч, в рамките на която заяви, че смъртта на майка му - кралица Елизабет Втора, е "непоправима загуба".

"Уважаеми лордове, дами и господа, мое скръбно задължение е да обявя пред вас смъртта на моята обична майка, кралицата. Знам колко дълбоко вие и цялата ни нация, а мисля, че и целия свят, тъгувате заедно с мен заради непоправимата загуба, която преживяхме", заяви крал Чарлз.

"За мен най-голямата утеха е да знам за съболезнованията, които толкова много хора изразиха на сестра ми и братята ми. И да знам, че цялото ни семейство може да разчита на тази тъй силна привързаност и подкрепа", изтъкна монархът. 

След това крал Чарлз III беше провъзгласен за първи път публично като новия британски монарх от кралски служител в двореца Сейнт Джеймс. Служителят прочете прокламацията от балкона на лондонската кралска резиденция, заобиколен от тръбачи в златни одежди.

По време на обявяването на прокламацията в Хайд Парк, в Лондонската кула и във военни обекти в Обединеното кралство прозвучаха оръдейни салюти.

Облечените в червени униформи войници в двора на двореца отдадоха чест и свалиха шапките си от меча кожа, за да поздравят новия крал.

Крал Чарлз Трети: Ще се стремя да следвам вдъхновяващия пример на моята майка

Чарлз е крал и държавен глава на Обединеното кралство, а също така и на още 14 владения, сред които Австралия, Канада, Джамайка, Нова Зеландия и Папуа-Нова Гвинея. 

Макар Канада да престана да бъде колония на Великобритания през 1867 г., тя остана в рамките на Британската империя до 1982 г и все още е член на Общността на нациите, чиито страни имат за държавен глава британския монарх.

Чарлз III: 73 години в очакане да се възкачи на трона (ГАЛЕРИЯ)

По-рано през вчерашния ден Чарлз се завърна в Лондон от Шотландия, където почина майка му, и бе посрещнат с радостни възгласи и аплодисменти при пристигането си в Бъкингамския дворец.

Датата на погребениетона кралица Елизабет Втора все още не е обявена, но се очаква то да се състои след малко повече от седмица.

А официалната коронация на крал Чарлз Трети ще се състои на по-късна дата.

Краят на една епоха: Какво ще се промени след смъртта на кралица Елизабет Втора


По-късно днес британските министри ще имат днес първа аудиенция при крал Чарлз Трети, броени дни след като новата премиерка Лиз Тръс сформира правителството си, предадоха Прес асосиейшън и ДПА.

Високопоставени министри ще присъстват на церемонията в двореца "Сейнт Джеймс", където Съветът по наследяване на трона официално ще обяви Чарлз за крал на Обединеното кралство. А по-късно министрите ще се отправят към Бъкингамския дворец за аудиенция с монарха.

Първата аудиенция на премиерката Тръс, която във вторник бе натоварена от покойната кралица Елизабет Втора със задачата да сформира правителство, с новия крал се състоя вчера. Тя направи реверанс при срещата си с крал Чарлз и поднесе на монарха съболезнованията си във връзка с кончината на майка му, а той ѝ стисна ръка и ѝ благодари, че е намерила време да дойде въпреки натоварения си график.

"Беше толкова трогателно този следобед, когато пристигнахме тук, всички тези хора, дошли да поднесат съболезнованията си", каза още Чарлз във връзка с вчерашното си завръщане в Лондон от Шотландия, където почина кралица Елизабет.

"Ваше Величество, поднасям съболезнованията си", каза отново Тръс.

"Много сте мила. Това е моментът, от който се ужасявах, знам, че и за много други хора е така. Ще се опитаме да съхраним всичко в ред. Заповядайте, седнете", отвърна кралят на премиерката.

БТА