Ролан Дюма, бивш министър на външните работи по времето на президента социалист Франсоа Митеран, почина на 3 юли на 101-годишна възраст, съобщи семейството му, цитирано от АФП.

Дюма беше водеща фигура в Парижката адвокатска колегия, както и председател на Конституционния съвет между 1995 и 2000 г.

Верен приятел на Франсоа Митеран, неговият имидж на проницателен преговарящ, естет и съблазнител го съпътства през втората половина на ХХ век както в съдебната зала, така и под знамето на Републиката.

Изключителната му кариера обаче е помрачена от скандала "Елф" - той е заподозрян, че е насърчавал наемането на една от любовниците си в компании на петролната група срещу удобни заплати - което го принуждава да подаде оставка като председател на Конституционния съвет.


"Той остави своя отпечатък в историята на Петата република", приветства го френският министър на правосъдието Ерик Дюпон-Морети, а Жак Аттали, бивш специален съветник на Франсоа Митеран в Елисейския дворец, припомни, че "след като видял баща си разстрелян от нацистите, (Ролан Дюма) бил основен играч във френско-германските отношения".

"Той беше герой от роман. Като адвокат той беше талантлив и скромен: когато го срещнеш, научаваш нещо", коментира адвокат Марсел Секалди, един от колегите на Дюма в съдебната зала, по-специално в защитата на бившия лидер на Кот д'Ивоар Лоран Гбагбо. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС