Сблъсъци избухнаха във Варшава между полицията и демонстранти националисти в Деня на независимостта на Полша. На 11 ноември 1918 г. Полша си връща независимостта, след като е изтрита от картата на Европа от Русия, Австро-Унгария и Прусия, които си поделят територията й в края на 18 век.

Осем полицаи са ранени при днешните сблъсъци, съобщи АП. Маскирани демонстранти хвърляха камъни и бутилки по полицаите, които отвърнаха със сълзотворен газ и водометни оръдия. Преди това демонстранти националисти и анархисти се сбиха помежду си и с полицията, която се опитваше да ги държи разделени, предаде АФП.

Арестувани са около 100 души. Сред задържаните има и антинацисти - анархисти от Германия, заяви говорител на полицията.

Шествието на леви организации и анархисти събра близо 2000 души, дошли да преградят пътя на Марша на независимостта, организиран от националистически и крайнодесни организации, към които се присъединиха фенове на футболни отбори, пристигнали във Варшава от цялата страна. След сблъсъците и по искане на полицията кметството обяви Марша на независимостта за незаконен, отбелязва БТА.





Президентът Бронислав Коморовски положи венец пред гроба на Незнайния воин на военна церемония, на която като почетен гост  присъства и президентката на Литва Далия Грибаускайте. Парад на войници в исторически униформи и на коне бе организиран в центъра на столицата. Коморовски призова за мъдрост и толерантност в полската политика и всекидневния живот.

Качеството на полската политика ще има директно влияние върху шансовете ни за развитие, просперитет и мир в полските домове, заяви президентът.