Битка между полиция и демонстранти в Деня на независимостта на Полша
Битка между полиция и демонстранти в Деня на независимостта на Полша / снимки: Reuters

Сблъсъци избухнаха във Варшава между полицията и демонстранти националисти в Деня на независимостта на Полша. На 11 ноември 1918 г. Полша си връща независимостта, след като е изтрита от картата на Европа от Русия, Австро-Унгария и Прусия, които си поделят територията й в края на 18 век.

Осем полицаи са ранени при днешните сблъсъци, съобщи АП. Маскирани демонстранти хвърляха камъни и бутилки по полицаите, които отвърнаха със сълзотворен газ и водометни оръдия. Преди това демонстранти националисти и анархисти се сбиха помежду си и с полицията, която се опитваше да ги държи разделени, предаде АФП.

Арестувани са около 100 души. Сред задържаните има и антинацисти - анархисти от Германия, заяви говорител на полицията.

Шествието на леви организации и анархисти събра близо 2000 души, дошли да преградят пътя на Марша на независимостта, организиран от националистически и крайнодесни организации, към които се присъединиха фенове на футболни отбори, пристигнали във Варшава от цялата страна. След сблъсъците и по искане на полицията кметството обяви Марша на независимостта за незаконен, отбелязва БТА.

Битка между полиция и демонстранти в Деня на независимостта на Полша
netinfo


Президентът Бронислав Коморовски положи венец пред гроба на Незнайния воин на военна церемония, на която като почетен гост  присъства и президентката на Литва Далия Грибаускайте. Парад на войници в исторически униформи и на коне бе организиран в центъра на столицата. Коморовски призова за мъдрост и толерантност в полската политика и всекидневния живот.

Качеството на полската политика ще има директно влияние върху шансовете ни за развитие, просперитет и мир в полските домове, заяви президентът.

Битка между полиция и демонстранти в Деня на независимостта на Полша
netinfo