Сто хиляди души протестират в Атина и Солун срещу плана за финансови ограничения на ЕС и МВФ. В Атина протестиращите са 80 000, в Солун - 20 000.

Кина, кафенета и магазини бяха опожарени в Атина от анархисти с черни маски. В улиците около площад "Синтагма", където е парламентът, полицията се опитва да овладее прерастващите в безредици протести срещу подготвяните финансови ограничения, предаде Ройтерс. В сблъсъците бяха ранени шестима души, които са приети в болница.

Около 3000 полицаи охраняват парламента, където депутатите обсъждат и предстои да гласуват предложения от ЕС и МВФ план спасяване на Гърция от фалит. Наоколо сгради горят и в небето се издигат стълбове черен дим, съобщава фотограф на Ройтерс.

"Народен бунт!", "Или ние, или те" и "Не проигравайте всичко, което сме постигнали", гласят част от надписите на плакатите, издигнати от демонстрантите.



Много от протестиращите възнамеряват да останат на площада по време на вота.

Независимо от огромното социално недоволство от новите мерки, депутатите изглежда са решени да одобрят новото кредитно споразумение с ЕС и МВФ, което предвижда орязване на заплатите и пенсиите и съкращения на държавни служители в замяна за нов пакет кредити на обща стойност 130 милиарда евро, посочва Ройтерс. Без помощта Гърция ще бъде изправена пред банкрут, тъй като не е в състояние да покрие облигационен дълг от 14,5 милиарда евро, който трябва да се изплати на 20 март.

Двете партии, подкрепящи коалиционното правителство, разполагат с 236 депутати в 300-членния парламент, но най-малко 13 депутати от консервативната партия Нова демокрация и седем от социалистическата ПАСОК обявиха, че няма да подкрепят програмата, припомня БТА. Депутат на Нова демокрация подаде оставка по-рано през деня, след като преди него тази седмица същото направиха и трима от редиците на социалистите.

Няма лесен път за Гърция, а единствената алтернатива на кредитното споразумение е банкрут и излизане от еврозоната, заяви гръцкият финансов министър Евангелос Венизалос в парламента, където се водят дебати по проектозакона за ново кредитно споразумение с Европейския съюз и Международния валутен фонд, предаде Ройтерс.

"Изборът не е между жертва и никакви жертви, а между жертви и невъобразимо по-жестоки жертви", заяви Венизелос на бурния дебат, който се очаква да продължи и през нощта. Всеки, който иска да остане в еврозоната, трябва да се подчини на някои правила, каза още той. Венизелос призова и за по-бързо приемане на проектозакона, за да може утре сутринта банките и финансовите пазари да получат посланието, че "Гърция може и иска да оцелее".

Финансовият министър каза също, че Гърция се надява до петък, 17 февруари, да направи публична оферта на частните си кредитори за преструктуриране на дълга или в противен случай е застрашена от фалит, предаде Франс прес.