Комисията по околна среда на Европейския парламент реши, че с наименованието “водка” могат да се наричат само алкохолни напитки над 37,5 градуса, приготвени по традиционен начин от зърнени култури или картофи без добавянето на допълнителни съставки.
Комисията на Европарламента се обявява и против добавянето на ароматизатори в твърдия алкохол, а съдържанието на подсладители трябва да бъде посочено на етикета. Вече повече от пет години евроекспертите обсъждат коя напитка може да се нарича водка. Сред страните-членки на организацията няма консенсус по този въпрос. /БГНЕС/
Парламентаристите смятат, че е необходимо да се използват различни търговски етикети за означаването на “традиционната водка” и водката, приготвена от друг вид суровина – ябълки, грозде, захар.
Депутатите предлагат за тази втора категория алкохолни напитки на етикетите да бъде указано от какво са приготвени.
Парламентаристите се обявяват и за запазване на съществуващите географски названия на водката, при условие че те ще бъдат посочени на национално и регионално равнище.