Според американски учени от Университета на Пенсилвания от гените ни зависи дали ще харесваме свежия плодов вкус на виното, или ще предпочетем горчивия на бирата, съобщи в. "Дейли мейл".

Причината е във връзката между усещанията, свързани с алкохола, и рецепторите, отговорни за възприемането на горчивия вкус. А гените влияят на това колко силен ще ни се стори вкусът и дали ще ни хареса конкретната напитка.

Експертите са изследвали два рецепторни гена - TAS2R13 и TAS2R38. В зависимост от генетичните вариации схемата на консумация на алкохола и реакцията към различните питиета са се различавали.

Според специалистите важна роля при определянето на вида напитка може да играе и рецепторният ген TRPV1. Той отговаря за разликите в усещането за парене на езика. Известно е, че алкохолните напитки често оставят у хората чувството за парене в устата, освен това за горчивина.



В изследването на учените са участвали 58 мъже и 58 жени.

Източник: БТА