Със свое решение Централната избирателна комисия определи имената на новите народни представители в 29-ти Многомандатен избирателен район - Хасково, които ще бъдат в 50-я парламент.

При имащи право на глас 226 485 граждани регионът има осем депутатски места. Един народен представител ще има от "Има такъв народ", един от "Възраждане", един от "Продължаваме промяната - Демократична България", трима от ГЕРБ-СДС, двама от ДПС, съобщава кореспондентът на БТА Николай Грудев.

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

Александър Марков - Партия "Има такъв народ". Александър Марков е роден през 1962 година в София. Има висше военно образование, мотострелкови профил от Национален военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, съобщи пред БТА кандидатът при внасянето на документите за регистрация на вота. Втора магистърска степен придобива от Стопанска академия „Димитър Ценов“ – Свищов, специалност „Застраховане и социално дело“. Депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание.

Георги Георгиев - Партия "Възраждане". Георги Георгиев е роден на 13 юли 1979 година в Хасково. Завършва Химикотехнологичния и металургичен университет в София. Дългогодишен инженер – химик в цех за амоняк. Народен представител е в 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание. Това се съобщава в официалния сайт на „Възраждане“.


Асен Василев - Коалиция "Продължаваме промяната". Според официалния сайт на политическата сила съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев е роден на 9 септември 1977 г. в Хасково. Завършва езиковата гимназия в родния си град със специално отличие „Златаревска награда“. След гимназията е приет и завършва „Икономика“ в Харвард. Специализира “Бизнес администрация и право” в Harvard Business School и Harvard Law School. Бил е и министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков от март до май 2013 г., министър на финансите е в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май до 15 септември 2021, вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите в редовното правителство на Кирил Петков и министър на финансите в правителството на Николай Денков.

При 100% обработени протоколи: Кой печели изборите в страната по области

Делян Добрев - ГЕРБ-СДС. Той е роден на 14 май 1978 година в Хасково, съобщиха от предизборния му щаб. Бакалавър по икономика в Уеслиенския университет в Мидълтаун, Кънектикът, САЩ и магистър в Университета за национално и световно стопанство. Специализира в Лондон. Депутат е от 2009 година. Зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма 2011 година и министър на икономиката, енергетиката и туризма 2012 – 2013 година. Председател на Комисията по енергетика в парламента.

Георги Станков - ГЕРБ-СДС. Той е роден на 4 май1963 г. в Харманли. Магистър е по ветеринарна медицина, пише в официалния сайт на ГЕРБ. Народен представител от 44-ото Народно събрание досега. Бил е член на Комисията по отбрана, Комисията по земеделието и храните и на Комисията по политиките за българите в чужбина.

Иван Минев - ГЕРБ-СДС. Той е завършил е юридическото си образование през 2010 г. в Югозападен университет "Неофит Рилски" – Благоевград. През 2012 г. е вписан като адвокат в Адвокатска колегия – Хасково. Има над 10 години стаж като адвокат. Към настоящия момент е член на Дисциплинарния съд към Адвокатска колегия - Хасково за втори мандат. Общински съветник е в Общински съвет - Хасково от 2015 г. до избирането си за народен представител. Работи в сферата на гражданско право, търговско право, корпоративно право, вещно право, административно право и наказателно право, като и в екологичното право. Извън правото развива предприемаческа дейност в сферата на отпадъците и рециклирането. Любител на моторните и екстремни спортове и авиацията.

Станислав Анастасов - ДПС. Той е роден на 5 юни 1983 година. Бакалавър по „Стопанско управление“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, магистър „ Политически мениджмънт и публични политики“ в Нов български университет, според сайта на ДПС. Министър на околната среда и водите през 2014 година в кабинета „Орешарски“. Депутат в пет парламента.

Мюмюн Мюмюн - ДПС. Той e роден на 20 ноември 1983 г. в Хасково. Придобил е бакалавърска и магистърска степен по „Икономика на индустрията“ и „ Маркетинг“ в УНС, пише в официалния сайт на ДПС. Член е на Младежката организация на ДПС от 16 години. През годините е заемал различни партийни длъжности. Член на Централен оперативен съвет на Младежко ДПС. На местните избори 2015 г. е издигнат за кандидат за кмет на община Хасково. Завършил е Българско Училище за Политика „Димитър Паница“ през 2015 г. Развива частен бизнес.
Николай Грудев/БТА