Очаква се днес ГЕРБ-СДС да изпрати покани за преговори за правителство към останалите партии в Народното събрание. Междувременно днес се очаква и президентът Румен Радев да насрочи първото заседание на 50-ото Народно събрание.

"В една парламентарна република от политическите партии, спечелили изборите, зависи как ще се развива държавата. Оттук нататък отговорността е тяхна", посочи в първия си коментар след изборите президентът Румен Радев.

"В понеделник ще обявя кога ще свикам Народното събрание", отбеляза Радев.

Лидерът на партията Бойко Борисов предлага съставянето на експертен кабинет. Той трябва да е доминиран от ГЕРБ по важните министерства. "Особено премиер, външен министър, отбрана", категоричен той. 

Припомняме, че Борисов обяви на 13 юни, че ще бъде излъчен преговорен екип. Той отново ще се състои от женската артилерия на ГЕРБ - Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. 


Бойко Борисов няма да е премиер, постави условие, за да има кабинет

"Понеделник ще поканим всички лидери на партиите. Да се сложат на една плоскост, за да се работи паралелно, поради изострените отношения на лидерите, мисля че би било работещо", каза тогава лидерът на ГЕРБ. 

Той заяви, че партията е готова да води преговори и с ПП-ДБ. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че независимо какво правителство предложи Борисов, те ще бъдат ясна опозиция. 

Временният председател на БСП Атанас Зафиров бе категоричен, че партията няма да участва в кабинет с ГЕРБ-СДС и ДПС. 

Петков: Независимо какво правителство предложи Борисов, ние ще бъдем ясна опозиция

Преди дни Бойко Борисов се обърна към всички лидери на партии. „Ултимативното говорене, биенето в гърди, сърдитите, дезертиралите – не е време, защото светът е във война и пред голяма война, ако политиците, мъдреците в света не намерят противодействие. Времето сега е за мъдри мъже и жени“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня