ГЕРБ ще излъчи преговорен екип. Лидерите на партиите ще бъдат поканени на разговори в понеделник
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ.  „Аз няма да се кандидатирам за премиер, за да можем да успокоим възможностите за преговори“, категоричен бе той по време на първата пресконференция след вота на 9 юни за членове на Европейския парламент и Народно събрание

Борисов обяви, че ще бъде излъчен преговорен екип. 

Той отново ще се състои от женската артилерия на ГЕРБ - Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. "Понеделник ще поканим всички лидери на партиите. Да се сложат на една плоскост, за да се работи паралелно, поради изострените отношения на лидерите, мисля че би било работещо", каза Бойко Борисов. 

Той заяви, че партията е готова да води преговори и с ПП-ДБ.

БГНЕС

 
Следващите седем дни трябва да бъде гласувано правителство или директно хората трябва да знаят, че отиваме на избори
Бойко Борисов

Бойко Борисов се обърна към всички лидери на партии. „Ултимативното говорене, биенето в гърди, сърдитите, дезертиралите – не е време, защото светът е във война и пред голяма война, ако политиците, мъдреците в света не намерят противодействие. Времето сега е за мъдри мъже и жени“, заяви лидерът на ГЕРБ и добави: 

Понеже те много говорят за умното и красивото, не бих пропуснал да отбележа, че нашето е по-умно, и по-красиво – и Теменужка ги бие, и Деница ги бие, пък за нас с Дончев да не говорим – то е показателно“!

Борисов предлага съставянето на експертен кабинет. 

"Да се направи експертен кабинет. Трябва да е доминиран от ГЕРБ по важните министерства. Особено премиер, външен министър, отбрана", категоричен бе той. 

Според него може да се направи правителство единствено с първия мандат, ако това не се случи, единственият изход са нови избори през септември.

"Следващите седем дни трябва да бъде гласувано правителство или директно хората трябва да знаят, че отиваме на избори", каза той. 

Относно заявките за "реванш" от страна на ПП-ДБ, Борисов заяви:

ПП-ДБ: Независимо какво правителство предложи Борисов, ние ще бъдем ясна опозиция


"Ако така разсъждават и останалите партии, отиваме на избори. Реваншът ще е, когато определи президентът. На реванша още повече ще ни накажат хората", каза лидерът на ГЕРБ. 
 
Понеже те много говорят за умното и красивото, не бих пропуснал да отбележа, че нашето е по-умно, и по-красиво – и Теменужка ги бие, и Деница ги бие, пък за нас с Дончев да не говорим – то е показателно!
Бойко Борисов

"С ПП-ДБ за съжаление не можем да направим правителство вече, аритметично не излизат сметките. С БСП няма какво да разговаряме, Нинова каза, че не иска. С "Възраждане" може да се говори по парламентарни въпроси и участие в комисии. ИТН гласуваше с нас и ПП-ДБ, но техният лидер ще прецени как да действа. Отговорността е на всички. В коалиция с ДПС не влизам", добави Борисов.

Той отбеляза, че в други години 10-11% разлика означаваше абсолютно мнозинство. "Сега си задаваме въпроса ще има ли правителство или няма да има правителство", отбеляза лидерът на ГЕРБ. 

100% обработени протоколи: ГЕРБ-СДС печели изборите, кои седем партии влизат в НС

"За да се включа в общия хор, бих молил последния месец да няма социологически проучвания", подчерта лидерът на ГЕРБ. "Не е време за самохвалство и противоборство. Отнасям се с голямо уважение към президента, но той също е част от тази държава. Не съм съгласен с тези, които казват, че се задава нов проект. Ние си спомняме министрите, които излъчваше. Аз съм за парламент, правителство, президентство, да има разбирателство", каза Борисов. 

"Тази система на разпределение ни даде 11% разлика, но един депутат по-малко", каза още той. 

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че трябва да се обърне внимание на изборната география.  "Интересен е анализът по общини. В 174 общини печели ГЕРБ-СДС", отбеляза той. 

ГЕРБ-СДС печели изборите за НС с 24,70% от гласовете при 100% обработени протоколи и за ЕП с 23,54%. 


Днес предстои ново заседание на Централната избирателна комисия - на което ще стане ясно окончателното разпределение на мандатите и в българския парламент.

За да разберем имената на 17-те евродепутати - ще трябва да изчакаме до петък, а неделя, на 16-и юни, е денят, в който ще знаем окончателно и кои ще са новите 240 депутати в 50-ото Народно събрание на България.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня