Милиони туристи и фенове вече са в Германия, за да посетят едно от най-популярните събития в света на футбола - ЕВРО 2024. Мачовете от футболния елит вече се играят в няколко града, които са пълни с култура и разнообразие.

Град Гелзенкирхен, домът на елитния германски футболен клуб Шалке 04, който носи името на квартала Шалке, ще ви изненада с това, че там може да се снимате пред паметника на вожда на болшевишката революция.

Още през 2020 година за първи път в Западна Германия се появи статуя на Владимир Ленин.

Идеята

Тя е на крайнолява партия в Германия. Факт е, че тя успя да шокира обществеността с вдигането на статуя на водача на комунистическия преврат в Русия през 1917 година. Марксистко-ленинистката партия (MLPD) инсталирала произведението пред седалището си в промишления център Гелзенкирхен в западната част на страната.


Паметникът е висок около 2 метра. На него Ленин е без традиционния си каскет.

Вълна от възмущение

Поставянето на статуята предизвика голямо възмущение сред германците.

Градските власти опитаха без успех да спрат издигането на паметника, след като подхванаха онлайн кампания под мотото, че в Гелзенкирхен „няма място за Ленин“.

За съжаление на мнозина, съдът обаче блокира възраженията им и откриването беше факт.

Кой е Ленин?

Владимир Улянов е роден в Симбирск на 22 април през 1870 година.

Ленин е създател и водач на Руската социалдемократическа работническа партия (болшевики), известна повече като болшевишката партия, създател на Третия комунистически интернационал и на първата социалистическа държава в света, първият министър-председател на Съветския съюз и създател на идеология, останала в историята с името марксизъм-ленинизъм.

След Октомврийската революция е водач на Руската съветска федеративна социалистическа република, а от 1922 г. – лидер на СССР. Ленин е обявен от списание „Тайм“ за една от стоте най-влиятелни личности на XX век.