Сто предмета, свързани са атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон, са изложени от утре до 11 септември Музея на американската история във Вашингтон,
предадоха световните агенции.

Експозицията се нарича: "Споменът е повод за размисъл". Сред експонатите има парчета от кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, чанти на жертвите на атентатите, куфарче на служител в СТЦ, колани от врязалите се в кулите самолети, тефтерче с ангажиментите на загинала в атентатите стюардеса, овъглено парче от един от похитените самолети, вратата на пожарникарски камион, разрушен при рухването на едната от кулите и др.

Сред експонатите е и камерата на френския документалист Жюл Ноде, с която той е заснел как първият самолет се врязва в първата кула на СТЦ. Представен е и мобилният телефон на тогавашния кмет Рудолф Джулиани, по който той е говорил през целия ден на трагедията, предава БТА. Сред експонатите има баджове на спасителите и часовник, спрял в момента на атентата срещу сградата на Пентагона.

Всички предмети ще бъдат изложени на маси без витрини, за да може всеки да се докосне до този мъчителен спомен от историята на САЩ.



В музея ще има и прожекции на архивни телевизионни кадри за атентатите и на документален филм. Предвидено е и място, на което посетителите ще могат да изразят писмено мислите си по повод атентатите.

Музеят притежава официалната колекция, посветена на 11 септември 2001 г. В нея има общо 350 предмета и хиляда снимки, свързани с нападенията. В експозицията ще бъдат представени и униформите на силите за сигурност, разположени по летищата на САЩ след атентатите отпреди 10 години.