Шампоанът в банята не е нещо, което е било част от ежедневието ни дълго време. Той се появява през 20-ти век. Дотогава хората са използвали добрия стар сапун, направен от различни естествени продукти. За съжаление, сапунът не винаги се сработва добре с водата. 

Същевременно обаче шампоанът има някои минуси, които ни карат все по-често да се обръщаме към природата в търсене на безвредни алтернативи в миенето. Ако и вие искате да замените химията и пластмасовото шише в банята, ето някои алтернативи.  И още съвети за красива коса в канала "Кaк дa" във vbox7:

Хлебна сода

Може би ще ви се стори малко странно в началото - сода за хляб в косата ви? Но всъщност тя е чуден ексфолиант, който ще премахне мъртвите кожни клетки, както и другите замърсявания. Чисти скалпа без излишно лющене и сърбеж. Детоксикира косата. Ако искате да пробвате, спазвайте правилото за 1 супена лъжица вода и 1 чаша за вода. Изсипете содата в бутилка, сипете водата и разклатете, докато се разтвори напълно. Използвайте върху мокра коса и втрийте, като започнете от корените.
 

Жълтък

За някои може да звучи абсурдно, но за други е позната съставка от бабините рецепти за маски за коса. Все пак то е пълно с протеини, витамини, които ще направят вече почистената ви със сода коса мека и лъскава. Нанесете жълтъка върху мокра коса и оставете няколко минути поне, за да подейства. Изплакнете с хладка вода.


Лимонов сок

Лимонът е богат на хранителни вещества и е една от най-евтините алтернативи на шампоана. Киселината му има антимикробни свойства и регулира pH. Чудесно решение е за хора, които имат пърхот. Изцедете 1 супена лъжица лимонов сок и я разтворете в 2 чаши вода. Изсипете върху главата си и масажирайте 2-3 минути.
 

Кокосово масло

То има множество предназначения и е в основата на много козметични продукти. Богато е на витамини  и стимулира растежа на косата, като я пази от изсушаване. Чудесно решение е при хора, страдащи от косопад. Нанесете маслото върху суха коса и я увийте с кърпа. След 20-30 минути може да отмиете маслото.