Неандерталците са били умели ловци, използващи дървени копия, за да поразят плячката си от близко разстояние, съобщи в. "Дейли мейл".
 
Те са използвали прикритието на гористите местности, за да нападат едни от най-едрите животни, обитавали планетата ни в далечното минало.

Нови разкрития и хипотези за неандерталците
 
Откритието е направено от екип от учени, ръководен от д-р Сабине Гаудзински -Виндхойзер от университета "Йоханес Гутенберг" в Майнц, Германия.
 
Учените са изследвали останки от плячката и от оръжията на неандерталците, част от които са на 120 хиляди години. Сред тях има и два големи скелета на изчезнал елен лопатар, открити край бреговете на малко езеро в близост до днешния град Хале в Германия. 

Дълго време пораженията по останките са били загадка. С помощта на микроскопия и на балистични тестове екипът е направил и анализирал симулации на лова.

Разкриха какво са яли неандерталците
 
Така изследователите са открили, че неандерталците са се доближавали много близо до плячката и са я поразявали изотдолу, вместо да хвърлят копията си по нея.

Останки от дървени копия на 300 и 400 хиляди години бяха намерени и по-рано на територията на Германия и Великобритания. Археолозите обаче не успяваха да открият пряка връзка между тях и останките на животните.

Менюто на неандерталците - 80% месо и 20% растителна храна
 
Според д-р Гаудзински-Виндхойзер настоящото изследване дава първото доказателство за начина, по който неандерталците са ловували.
 
"Ловът от близко разстояние е рисков, изисква укритие и група от ловци с много добра координация помежду си", заяви тя. Това навежда учените и на мисълта, че неандерталците са били много умели ловци. 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА