Разкриха какво са яли неандерталците
Разкриха какво са яли неандерталците / Thinkstock/Getty Images

Откритието на най-старите фекалии в света не е повод за хумор, защото дава ценна информация за живота и храненето на неандерталците, обитавали Испания преди около 50 000 години, предадоха Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "PLOS ONE".

Учени от Масачузетския технологичен институт в САЩ и университета "Ла Лагуна" в Испания са анализирали проби от фекални вкаменелости, открити в обитаван от неандерталци скален подслон в испанския археологически обект Ел Салт.

Анализът разкрива нова информация за хранителните навици на изчезналия вид и предлага първото доказателство, че праисторическите братовчеди на човека не са били месоядни, както масово се смята, а всеядни. Макар да са се прехранвали основно с месо, неандерталците са включвали в менюто си и растителни продукти като грудки и ядки.

Учените са анализирали петте проби за метаболити на животински холестерол и фитостерол - наподобяващо холестерола съединение, срещано в растенията. Във всички проби специалистите са открили следи от консумация на месо, а в две от тях - свидетелства за консумация на растителност. И макар учените да са допускали, че основно месоядните неандерталци може и да са разнообразявали храненето си с растения, досега те не са разполагали с пряко свидетелство за това.

"Изучавайки храненето на изчезнали човешки видове с близка родствена връзка със съвременните хора, можем да добием по-ясна представа за еволюционните ограничения и приспособимост на човека", обясняват авторите на проучването.

Източник: БТА