Простите дрехи довели до изчезването на неандерталците
Простите дрехи довели до изчезването на неандерталците / Thinkstock/Getty Images

През последната ледникова епоха древните представители на Хомо сапиенс са носили топли кожени дрехи, а неандерталците - прости наметки, които ги правили уязвими към студа, съобщи Лента. Такива са заключенията на антрополози от университета Саймън Фрейзър в Канада.

Нова версия за изчезването на неандерталците

Учените първо установили какви бозайници са се срещали преди 60-24 000 години. След това взели под внимание кожи от какви животни се използват по традиция за създаване на дрехи от народи, които живеят в райони на средни и високи географски ширини. Накрая фокусирали вниманието си върху животински останки, намерени край биваци на неандерталци и Хомо сапиенс.

Свързано ли е храненето на неандерталците с изчезването им

Резултатите показали, че представителите на Хомо сапиенс използвали кожи от различни животни - мечки, елени, зубри, за да създадат облеклата си. В резултат Хомо сапиенс били добре защитени от студа.

За разлика от тях неандерталците били склонни да правят не толкова плътни кожени дрехи, с които покривали части от телата си. Облеклата им били без ръкави, качулки и допълнителна изолация, която би могла да съхрани тялото от студа.

Учени разгадаха какво е затрило неандерталците

Учените все пак отбелязват, че е рано да се правят категорични изводи. Възможно е намерените край биваците кости да са от животни, които са били убити заради месото им.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Anthropological Archaeology.

Източник: БТА