Свързано ли е храненето на неандерталците с изчезването им
Свързано ли е храненето на неандерталците с изчезването им / ThinkStock/Getty Images

Изчезването на неандерталците - далечните "братовчеди" на човека, преди около 40 000 години може да е свързано с неприспособен хранителен режим, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Палеонтолози изследвали 52 фосилизирани кътници от неандерталци и Хомо сапиенс от късния палеолит, т.е. отпреди 45 000 - 10 000 години. Така установили какъв е бил хранителният им режим и открили връзка с климата по онова време.

Менюто на неандерталците - 80% месо и 20% растителна храна

Учените заключили, че неандерталците приспособили храненето си към промените в климата и хабитата си, за да консумират онова, до което имат директен достъп. Когато живеели в степите, се хранели предимно с месо, ловувайки дивеч. Към месото добавяли растения, семена и ядки. В хранителния режим на Хомо сапиенс пък растенията заемали значително място, а това е по-здравословно.

"За целта прародителите ни вероятно са създали сечива, които са им позволили да продължат да се снабдяват с храна в средата си на живот", заяви ръководителят на изследването Сирин ел Заатари от университета на Тюбинген в Германия.

Учените са на мнение, че тази стратегия в храненето е осигурила предимство на Хомо сапиенс пред неандерталците през късния палеолит, който е свързан с последната ледникова епоха.

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

Източник: БТА