Неандерталците са говорили като съвременните хора
Неандерталците са говорили като съвременните хора / снимка: Guliver/Getty Images

Неандерталците, подобно на съвременните хора, са притежавали умението да говорят, съобщи Би Би Си, позовавайки се на международен екип от учени. Откритието се основава на анализ на фосилизирана неандерталска подезична (хиоидна) кост - структура, наподобяваща подкова.

Още от 1989 г. изследователите допускат, че неандерталците са били способни да възпроизвеждат сложна реч. Именно през тази година е открита неандерталска подезична кост, която много прилича на тази при съвременните хора.

Компютърно моделиране на функциите на костта показва, че тя е била и използвана по същия начин. Подезичната кост е важна за речта, тъй като поддържа корена на езика. При нечовешките примати тя не е в подходящото положение, за да озвучава, както при човека.

Според широко разпространеното схващане сложната реч е еволюирала едва преди около 100 000 години и единствено съвременните хора са били способни да я възпроизвеждат, посочва vesti.bg.

Представите на специалистите обаче се променят с откриването на неандерталска подезична кост в пещерата Кебара в Израел. Тогава учените установяват, че структурата е сходна с тази на съвременните хора. Нов анализ, направен от международен екип от антрополози с помощта на триизмерни изображения и механично моделиране, разкрива как е функционирала костта по отношение на заобикалящите я костни структури.

Моделът показва, че неандерталската подезична кост не само прилича на тази на съвременните хора, но и че е имала сходна функция.