Нова версия за изчезването на неандерталците
Нова версия за изчезването на неандерталците / ThinkStock/Getty Images

Генна мутация, която помогнала на Хомо сапиенс да се приспособи към съдържащи се във вдишвания дим вещества, е осигурила преимущество на древните хора пред неандерталците, съобщи EurekAlert. До тези изводи са стигнали антрополози от Пенсилванския университет.

Свързано ли е храненето на неандерталците с изчезването им

Токсините, които се отделят при горене на дървесина и друг растителен материал, могат да увеличат риска от респираторни инфекции, както и от синдрома на внезапната детска смърт или от недостатъчно телесно тегло на новороденото. Мутацията, която придобили древните хора, допринесла за обезвреждане на диоксини и полициклични ароматни въглеводороди. С тази задача обаче не могли да се справят другите хоминиди. Измененията в гена, който кодира арил-хидрокарбоновия рецептор, правят организма безчувствен към някои видове токсини и се срещат у всички наши съвременници.

Четири вида предшественици на човека са живели преди три милиона години

Учените използвали изчислителни и молекулярни методи за изследване на различия в геномите на хора, неандерталци и денисовци. Било установено, че Хомо сапиенс притежава генна мутация, която намалява стотици пъти чувствителността към летливи вещества в дима от огньове. Вдишвайки дима от огньове, докато консумират месо, печено на въглища, неандерталците се подлагали на въздействието на ароматни въглеводороди, които са канцерогенни, а високите им концентрации предизвикват клетъчна смърт. В резултат репродуктивните способности на жените намалели, а предразположението на децата към респираторни инфекции се увеличило.

Менюто на неандерталците - 80% месо и 20% растителна храна

Приготвянето на храна върху огън позволявало да се използва широка гама продукти. Освен това се подобрило усвояването на храната, като била намалена изразходваната при храносмилането енергия. Това дало предимство на древните хора пред другите хоминиди, които може също да са използвали огън, но страдали от респираторни проблеми. Възможно е това да е една от причините за изчезването на неандерталците. Въпросната генна мутация може също да е допринесла за поява на резистентност към токсините в цигарения дим, позволявайки пушенето при хората да е съпроводено с по-малък риск от заболявания на дихателните пътища.

Източник: БТА