Не забравяйте да консумирате с мярка
Снежинките навън довяха и мисли как да се сгреем след като сме се намръзнали в града или в планините. През деня чаят е чудесна алтернатива за сгряване, но вечер може би ви се ще да се поглезите с нещо алкохолно. Има различни класически рецепти, които може да изпробвате, но не трябва да забравяте да консумирате тези напитки умерено и с мярка.

Три любими коледни коктейла с празничен аромат (ВИДЕО)

Греяно вино

За тази рецепта се използва само червено вино. Налива се в метален съд, добавя се малко мед (или захар), ябълки, черен пипер. Ако искате може да сложите също канела, карамфил и лимон. Оставяте сместа да кипне, а след като я свалите от огъня изчакайте 15 минути. Така виното ще поеме вкусовете на всички съставки, които сте добавили.

Десет причини да пиете червено вино (ВИДЕО)

Греяна ракия

Познавачите знаят, че греяната ракия е истински еликсир и наслада за сетивата, особено в студените вечери. В метален съд сипвате мед (или захар) и карамелизирате. После добавяте ракията, но я оставяте само да се стопли, не трябва да я кипвате. Ако искате може да допълните вкуса с парченца плод (ябълка, круша, дюля, кора от портокал) или карамфил. Някой добавят и зърна черен пипер.

Ракията - лек за душата и здравето (СНИМКИ)

Греян джин

Хърватският еликсир срещу студа е греяният джин. Напитката се забърква със сок от ябълка, портокалов сок и джинджифил. Добавя се и канела, която придава специфичен вкус и аромат. Всичко се стопля за около 20 минути и тогава се добавя джин.


Грог
 
Класическият вариант е чай, захар и ром. Историята на грога започва през 18 в., когато моряците от Кралския флот получавали порция ром всеки ден. Заради честите напивания и сбивания вицеадмирал Едуард Върнън въвел правило ромът да се разделя на две части през деня и да се дава на моряците смесен с четири части вода или чай. След време дал и нова заповед - вътре да се добавя лимонов сок заради съдържащия се в цитросовия плод витамин С, който предпазвал екипажа от скорбут.

Супер напитки за зимата - изберете си!

Моряците, разбира се, не одобрявали нововъведението. Затова и нарекли напитката по прозвището на вицеадмирала – „Стария грог”. То пък произлязло от факта, че при лошо време Върнън обикалял палубата в непромокаемо наметало, изработено от плат, наречен „грограм“.