Ракията - лек за душата и здравето (СНИМКИ)
Ракията - лек за душата и здравето (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

Третото издание на Балканския фестивал на ракията представи различни видове ракии, вина и колоритни участници. На изложението, което се провежда за трети път, може да опитате плодови ракии, ракия с мед, саке, както и врачанска теменуга.

Най-много посетители, обаче имаше пред щанда на Бермет Алекс от Сърбия. „Донесъл съм десертно вино, което се нарича Бермет и е афродизиак за жените. Мария Терезия с него е родила 12 деца. Донесъл съм и кайсиева ракия, която е лековита. Ракията е лек за душата и вътрешните органи. Братя, българи, консумирайте ракия и живейте дълго”, разказва Бермет Алекс.

Ракията  лек за душата и здравето (СНИМКИ)
netinfo

Ракията  лек за душата и здравето (СНИМКИ)
netinfo

Немалко бяха и хората пред щанда за традиционното японско питие-саке, което е нестандартно пиене за българите, защото е с нисък градус алкохол-15 градуса. Приготвя се изцяло от ориз и е изцяло натурален продукт, обясни Пламена. Според нея у нас тепърва започва да се създава култура на пиене на саке, въпреки че питието е отдавна на българския пазар, предимно в японските и китайските ресторанти.

Малка, семейна дестилерия, която е специализирана в производството на плодови ракии, пък подканва посетителите със седем вида ракии на пазара-по един за всеки ден от седмицата-кайсиева, ябълкова, дюлева, черешова, мирабелова, сливова и гроздова.

Ракията  лек за душата и здравето (СНИМКИ)
netinfo

Ракията  лек за душата и здравето (СНИМКИ)
netinfo

Анджела Тонева разказа историята на небезизвестната врачанска теменуга. Тя е специфична и е уникална заради сорта грозде, от който се произвежда - врачански мискет, който е известен с аромата на теменужки. Хората са наричали сорта грозде врачанска теменуга. От там произлиза и името на ракията.

Идеята за изложението на ракията е страхотна. Изключително доволен съм. Най-много ми хареса една кайсиева ракия, сподели Станислав, един от посетителите на изложението.

Източник: БГНЕС