Служебният премиер Димитър Главчев се срещна с държавния глава Румен Радев, за да обсъдят рокадите в кабинета.

На излизане Главчев съобщи пред журналистите само, че няма новина и продължават разговорите. 

"Не съм предлагал на президента нищо ново, продължаваме комуникацията, виждате, че има диалог. Нямам новина за съобщаване. До момента, в който президентът не издаде указ, старите министри ще си изпълняват задълженията", лаконичен беше служебният премиер след срещата с държавния глава. 

Малко по-късно от кулоарите на парламента Даниел Митов заяви, че се отказва да бъде външен министър. "Не бива да се превръщам в ябълката на раздора в момента, затова оттеглям своето одобрение да бъда външен министър", посочи Митов. 


Нова приливна вълна от политическо напрежение (ОБЗОР)

Иначе Главчев първо поиска на мястото на служебния външен министър Стефан Димитров дипломат номер едно да стане заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, ден след това предложи и смяна на министъра на земеделието Кирил Вътев, а на негово място да дойде Георги Тахов.

Президентът Румен Радев заяви, че преди срещата в петък няма да разпише указа за освобождаването им.

"Ще настоявам премиерът Главчев да си спази обещанието, че ще предложи кабинет, който е равно отдалечен от всички партии. В петък ще го поканя да обсъдим неговите предложения за рокади, но не може да се предлагат за министри зам.-председатели на политически партии", категоричен беше Радев през изминалите дни и добави: "За външния министър стана ясно откъде идва заръката. Кой поръча смяната и на земеделския министър, когото г-н Главчев лично представи за оставане в служебното правителство в дух на приемственост и доказан мениджърски подход. Според вас не е ли странно министър-председател да си сменя през ден мнението и нормално ли е през ден да сменяме министри?".

Служебният премиер Димитър Главчев от своя страна заяви вчера от Брюксел, че след направеното от него предложение за рокади в кабинета, очаква все пак решението на президента Румен Радев. И уточни - ако държавният глава не се съгласи с неговите предложения, "отговорността остава в него". 

"Готов съм на диалог по всяко време с президента, какъвто съм провеждал и досега. Отговорността за министрите, които предлагам, е изцяло моя. Ако има някакви други виждания по въпроса този, който осуети предложените от мен министри, той ще поеме отговорност за това, което се случва. Иначе към момента и по Конституция отговорността е изцяло на служебния министър-председател. Както виждате, всички бягат от отговорност, а аз съм я поел, взимайки мандата. Ако не се случат предложенията, които аз правя, тогава друг поема отговорност", посочи още Главчев. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 

По темата