Изчезналата папка, заради която АПИ  спря обществената поръчка за изграждането на тунел „Железница“, се откри във външния експерт Стефан Гайтанджиев. От прокуратурата съобщиха за Дарик, че на Гайтанджиев му е повдигнато обвинение за укриване на документи.

Как точно външния експерт е успял да изнесе документацията от агенцията не е ясно. Говорителят на софийската районна прокуратура Невена Зартова посочи, че липсата на папката е установена на 31 март. Самата поръчка е стартирала през август 2016 г., а стойността е около 250 млн. лв.

"Интересното е, че документите са съхранявани в зала в сградата на агенцията, а достъпът до нея е бил силно ограничен. Осъществявал се е чрез магнитни карти, съхранявани при председателят на Комисията за провеждането на обществена поръчка. Членовете са можели да влизат в помещението само по двама", обясни Зартова.

Комисията се е състояла от пет служители на агенцията и един външен експерт-Стефан Гайтанджиев. "Има лице, за което са събрани достатъчно доказателства, че е извършил престъплението. Това е именно външният експерт. Повдигнато му е обвинение за укриване на чужди документи с цел причиняване вреда другиму", каза още Невена Зартова.