Софийският градски съд осъди бившия председател на съда Владимира Янева по делото "Червей". Тя е подсъдима за незаконни разрешения за СРС. Янева получи присъда от една година условно с 3 години изпитателен срок.

Другият подсъдим по делото - бившият директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов, беше глобен с 3000 лв. за това, че с чужд акаунт е правил справки за лице в информационната система на МВР, без да има право на това.

Делото срещу бившия председател на СГС и бившия началник на дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР доби популярност като делото "Червей".

Според прокуратурата Янева е извършила престъпление по служба, а Тодор Костадинов документно престъпление и компютърно престъпление. Държавното обвинение поиска и за двамата ефективни присъди от 2 години и половина.



По делото бяха разпитани като свидетели и бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, Атанас Атанасов, бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев.

На 9 юли м.г. Софийската градска прокуратура (СГП) предаде на съд Владимира Янева и Тодор Костадинов. Според обвинителния акт бившият председател на Софийски градски съд е извършила престъпление по служба, а Тодор Костадинов документно престъпление и компютърно престъпление.

Източник: БТА, БГНЕС