Една година условно за съдия Владимира Янева по делото „Червей“
Една година условно за съдия Владимира Янева по делото „Червей“ / БГНЕС

Софийският градски съд осъди бившия председател на съда Владимира Янева по делото "Червей". Тя е подсъдима за незаконни разрешения за СРС. Янева получи присъда от една година условно с 3 години изпитателен срок.

Другият подсъдим по делото - бившият директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов, беше глобен с 3000 лв. за това, че с чужд акаунт е правил справки за лице в информационната система на МВР, без да има право на това.

Делото срещу бившия председател на СГС и бившия началник на дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР доби популярност като делото "Червей".

Една година условно за съдия Владимира Янева по делото Червей
netinfo

Една година условно за съдия Владимира Янева по делото Червей
netinfo

Според прокуратурата Янева е извършила престъпление по служба, а Тодор Костадинов документно престъпление и компютърно престъпление. Държавното обвинение поиска и за двамата ефективни присъди от 2 години и половина.

По делото бяха разпитани като свидетели и бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, Атанас Атанасов, бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев.

Една година условно за съдия Владимира Янева по делото Червей
netinfo

На 9 юли м.г. Софийската градска прокуратура (СГП) предаде на съд Владимира Янева и Тодор Костадинов. Според обвинителния акт бившият председател на Софийски градски съд е извършила престъпление по служба, а Тодор Костадинов документно престъпление и компютърно престъпление.

Източник: БТА, БГНЕС