Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е приела да участва в Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите на 2 април парламентарни избори, съвместно с прокуратурата, по покана на държавното обвинение. Това коментира за БТА председателят на агенцията Пламен Тончев.

Той, заедно с главния прокурор Иван Гешев и други представители на институции участва в церемония в софийската синагога, на която получиха благодарствени писма от еврейски организация по повод недопускането на Луковмарш в София.

Пред БТА главният прокурор заяви, че в Изборния кодекс има ясна регламентация за сформиране на такива щабове, като отбеляза, че не знае дали МВР са отговорили на поканата, отправена от прокуратурата.

До кога могат да се подават заявления за гласуване в чужбина

"Върховенството на закона и правовата държава означава да се съгласяваш или да не се съгласяваш с изрични разпоредби на закона, защото тогава се връщаш в едни други времена", добави Иван Гешев.


На 27 февруари главният прокурор изпрати писма до служебния вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и до председателя на ДАНС Пламен Тончев, в които предлага да бъде създадено Национално междуведомствено звено между трите институции във връзка с предстоящите избори. От държавното обвинение посочват, че създаването на звеното цели да се подобри взаимодействието и координацията между институциите за законосъобразно провеждане на изборите и за гарантиране на политическите права на гражданите.

На 22 февруари министър Иван Демерджиев посочи, че ако МВР бъде поканено отново да участва в общ щаб с прокуратурата по повод изборните нарушения, той няма да се съгласи, защото "няма правна рамка за това".