Изказване на албанския премиер Сали Бериша (с грешката на преводачката)
57846

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Изказване на албанския премиер Сали Бериша (с грешката на преводачката)

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Изказване на министър-председателя Бойко Борисов
  • Изказване на албанския премиер Сали Бериша (с грешката на преводачката)
  • Изказване на министър-председателя Бойко Борисов

България ще купува асфалт от Албания за строителството на магистрали, а двете страни ще строят обща жп линия по европейски коридор номер 8. Това стана ясно след срещата между премиерите на двете страни Бойко Борисов и Сали Бериша. В началото на срещата с медиите преводачката допусна грешка при превода и обяви премиера на България като Бойко Димитров. Албанският министър-председател заяви, че преговорите между двете делегации са били много приятелски и ползотворни.

Двамата премиери се разбраха да си сътрудничат в развитието на икономическите отношения. В тази връзка беше и едно от трите подписани споразумения - това за развитие и подпомагане на търговските връзки между двете страни. Премиерът Борисов заяви желанието България да купува битум - основна суровина за асфалт, за строителството на магистрали у нас. „Битум искаме, колкото имате, толкова ще вземем", каза Борисов.

„Те могат да изнесат битум за България, това е най-добрият битум, естествен. Има пътища в България, строени с албански битум, които не са мръднали вече 30 години. Толкова ни трябва, колкото имате, толкова можем да вземем", каза с усмивка премиерът Борисов. Той напомни, че страната ни е била сред държавите в ЕС, подкрепили либерализирането на визовия режим за Албания, Черна гора, Македония и Сърбия.

„Лично аз бях много доволен от това, което премиерът ми каза за това, че в Косово християнските паметниците, манастирите се пазят и се съхраняват и истински се надявам в следващите години заедно със Сърбия и Македония да построим големите си инфраструктурни проекти", каза той.



Срещата между премиерите Борисов и Бериша е в рамките на двудневната официална визита на българската делегация в албанската столица Тирана. Тази вечер двамата министър-председателя ще открият и българо-албански бизнес форум. Любопитен факт е, че българската делегация кацна в Тирана с двата военни самолета „Спартан", защото правителственият превозва делегацията на президента Росен Плевнениев в Израел.