Европейската комисия поиска временно да бъдат спрени плащанията по програма ФАР, съобщиха от Министерството на финансите. Това се отнася до всички проекти, които се управляват от Централното звено за финансиране и договаряне към финансовото ведомство, както и за проектите, по които работи Изпълнителната агенция по ФАР в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това не спира договарянето по Финансовите меморандуми по предприсъединителната програма за 2006 година в четирите изпълнителни агенции.

От генерална дирекция „Разширяване” на Европейската комисия е изпратено писмо до Министерството на финансите, с което са поставени въпроси по конкретни проекти, управлявани от двете агенции. Тези проекти са договорени преди агенциите да бъдат одобрени от европейските органи. Това е станало във времето, когато Делегацията на Европейската комисия е извършвала предварителен контрол на всеки един от етапите в процеса на подготовка и провеждане на тръжни процедури и сключването на договорите.

До момента пред Европейската комисия са докладвани нередностите в проектите, които са били открити. От Министерството на финансите уточняват, че голяма част от тях са били обсъдени между европейските и българските власти.

По принцип нередностите по процедурите се докладват в Брюксел от самите акредитирани Изпълнителни агенции по ФАР текущо. От Генерална дирекция „Разширяване” са поискали информация и за общото функциониране на процедурите. Изпълнителните агенции и министерството на финансите ще представи своята позиция в Брюксел, съобщиха от ведомството.