ЕК иска временно да спрат плащанията по ФАР
ЕК иска временно да спрат плащанията по ФАР / netinfo

Европейската комисия поиска временно да бъдат спрени плащанията по програма ФАР, съобщиха от Министерството на финансите. Това се отнася до всички проекти, които се управляват от Централното звено за финансиране и договаряне към финансовото ведомство, както и за проектите, по които работи Изпълнителната агенция по ФАР в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това не спира договарянето по Финансовите меморандуми по предприсъединителната програма за 2006 година в четирите изпълнителни агенции.

От генерална дирекция „Разширяване” на Европейската комисия е изпратено писмо до Министерството на финансите, с което са поставени въпроси по конкретни проекти, управлявани от двете агенции. Тези проекти са договорени преди агенциите да бъдат одобрени от европейските органи. Това е станало във времето, когато Делегацията на Европейската комисия е извършвала предварителен контрол на всеки един от етапите в процеса на подготовка и провеждане на тръжни процедури и сключването на договорите.

До момента пред Европейската комисия са докладвани нередностите в проектите, които са били открити. От Министерството на финансите уточняват, че голяма част от тях са били обсъдени между европейските и българските власти.

По принцип нередностите по процедурите се докладват в Брюксел от самите акредитирани Изпълнителни агенции по ФАР текущо. От Генерална дирекция „Разширяване” са поискали информация и за общото функциониране на процедурите. Изпълнителните агенции и министерството на финансите ще представи своята позиция в Брюксел, съобщиха от ведомството.