Spisuk
Spisuk / netinfo
Оригиналният списък с имената на жертвите при земетресението в Свищов от 4 март 1977 година вече е дарен на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Полк. Тодор Георгиев, който лично е участвал във ваденето на телата на жертвите и е писал списъка, го дари на директора на музея Иван Църов. Бившият служител  в Криминалния отдел в Окръжното управление на МВР по онова време, в навечерието на 40 – годишнината от земетресението обеща да дари документа с имената на 109 души, загинали при земния трус.

„Всеки културен човек има слабост към музеите по някакъв начин. Ние разчитаме на хора като Вас, които даряват, защото в последните години развитието на културата е много трудно. Документите, които ни дарявате, са много ценни, особено за бъдещите изследователи на тези събития. Ние ще ги обработим, според нашите методически изисквания, и ще Ви поканим на 1-ви ноември, когато събираме всички наши дарители през годината, да ги почетем, да им благодарим още веднъж и да изразим нашето възхищение от такива жестове“, каза директорът на музея във Велико Търново  Иван Църов.

„Реших, че нищо няма да ми коства да направя този жест към Великотърновския исторически  музей – да оставя списъка тук, за идните поколения. В този документ, може би когато идват посетители на музея, някой от тях ще намерят имената на свои близки и роднини, което мисля, че бъде трогващо, а ще възстанови и спомена от трагедията, която се разви в град Свищов. Нямам думи, а не мисля, че има човек, който може да я опише такава, каквато беше тя в действителност“, каза още полк. Тодор Георгиев.