/ БГНЕС
На втора инстанция Софийският градски съд осъди премиера Бойко Борисов да плати обезщетение от 5000 лв. на депутата и водач на листата на БСП за евроизборите Елена Йончева. Тя коментира темата пред журналисти във Велико Търново и заяви, че края на делото показва, че макар и трудно, в България има справедливост.

СГС: Борисов трябва да плати на Йончева 5000 лв. обезщетение

Припомняме, че преди две години депутатът Елена Йончева заведе дело срещу премиера Борисов за лъжа. Повод за делото беше изказване на министър-председателя, в което той я нападна и заяви, че държавата е платила милиони за нейно интервю в чужбина.

На втора инстанция магистратите от Софийски градски съд са преценили, че с действията си Бойко Борисов е накърнил „духовния интегритет, честта, достойнството и доброто име” на Елена Йончева. Тя от своя страна претендираше за обезщетение от 20 000 лв. заради накърняване на репутацията ѝ.

Цветанов: Не съм облагодетелствал „Артекс“ по никакъв повод

"След като е осъден за лъжа и на втора инстанция, премиерът Бойко Борисов трябва да подаде оставка. Знаете, че вчера аз успях да го осъдя на втора инстанция за лъжа. Смятам, че това показва, че в България справедливост може да има, макар и трудно.

Ако той има чест и достойнство смятам, че трябва да подаде оставка като министър-председател, защото цяла една предизборна кампания  през 2017 година, премина под тази негова лъжа. Мисля, че няма българин, който да иска да имаме министър-председател, съдебно доказан лъжец“, каза Елена Йончева. 

Оставки след скандала с евтини апартаменти: Kакво следва?

Водачът в листата на БСП за евроизборите определи днешната оставка на Делян Добрев като бягство от отговорност. Според нея от ГЕРБ смятат, че всеки скандал може да бъде потулен ако се свалят съответните лица от телевизионния екран за известно време, а когато утихне скандалът, те отново се връщат по някакъв начин.

По думите на Йончева, всички тези оставки водят към "Борисовгейт". Тя поясни, че констатация на Европейската комисия сочи, че 2/3 от висшите етажи на властта не се разследват, а отговорността се носи от човека, който авторитарно управлява държавата, а именно премиера Борисов. Тя определи това управление като пълзящ авторитаризъм.

Валери Симеонов: Когато масово принуждаваш за оставки, възниква въпросът и за твоята

„Левицата ще победи на тези избори, в това няма спор. Но е необходимо да се създадат условия и да се започнат такива промени, че България да победи. Това ще се случи когато прокуратурата започне да работи и медиите получат необходимата свобода, за да са „четвърта власт“. Смятам, че отстраняването на ГЕРБ от властта ще доведе до съживяване на десницата, което пък ще е полезно и за левицата", обясни Йончева.

Във връзка с публикации в медиите, тя обясни, че всички имоти, които притежава, са обезщетение за земя, купена от нейния дядо в София през 30-те години на миналия век. Йончева отбеляза, че предците й са от Панагюрище и са се пренесли в София през 1924 година, когато са придобити и земите.

Гласуваха оставката на Делян Добрев

„В последствие те са предоставени за построяване на кооперация, в замяна на което са получени и имотите, за които някои медии вече писаха. Нямам никакви притеснения относно евентуални разследвания", категорична е Йончева.

Относно въпрос дали трябва да се стига до връщане на европейски средства заради някакви нарушения, тя отговори, че подобно развитие е неприемливо. По думите й то може да се избегне със съвместните усилия на гражданите, управляващите и на журналистите, които трябва да имат свобода.

Остри реплики белязаха днешния парламентарен ден

„Трябва да има усилия и от страна на Брюксел, и от съответните контролни органи. Смятам, че тези съвместни усилия, ако действително има сериозна работа, ще предотвратят това да се стигне до връщане на средства. Ако все пак то стане факт, те трябва да се върнат от тези, които са ги откраднали, защото България има проблем не с корупцията, а с грабежа, огромния грабеж“, каза още Йончева. Според нея „апартамент гейт“ е само върха на „огромна грамада“, в която става дума за сметки в чужбина за стотици милиони и огромни имоти по целия свят.

Преди пресконференцията Елена Йончева се срещна с великотърновци, недоволни от чистотата на атмосферния въздух в старата столица и опасенията им за безконтролна сеч на дървета в околностите и Еленския Балкан.

Тя бе категорична, че държавните институции неглижират проблема и даде статистика, предоставена й от Онкологичния център в града, която сочи, че само за една година онкологичните заболявания във Велико Търново са се увеличили с около 20%. 

Министерство на околната среда казва, че няма никакъв проблем, че няма замърсяване на въздуха, но истината е по-различна. Ние считаме, че не може да има предприятие в България, което да не спазва европейските норми и стандарти за чистота на въздуха.

Цветанов: Имаме готовност да заведем дела за „Апартаментгейт“

Ние сме в ЕС и това не само не бива да се допуска, но трябва да се използват и съответните механизми то да се спре“, категорична бе Йончева и призова българите и правителството да се борят за това „да не са второ качество хора в Европа“.

Предложенията на БСП за справяне с проблема са постоянен контрол на околната среда и чистотата на въздуха не само от правителството, но и от гражданите, които да имат достъп до измервателните станции. „Настояваме Министерство на околната среда и Общината да изработят по-строги норми за замърсяване към източника на основното замърсяване в града.

Ние обаче се съмняваме, че това ще бъде направено, защото до сега държавата не се е ангажирала с проблема, дори го отрича“, посочи още кандидатът за евродепутат. Тя заяви и, че ще ангажира лично европейската комисия с проблема.