/ БГНЕС
Остри реплики белязаха днешния парламентарен ден
101272
Остри реплики белязаха днешния парламентарен ден
  • Остри реплики белязаха днешния парламентарен ден
Остри реплики и критики, свързани с оставката на Делян Добрев, белязаха днешния парламентарен ден. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов сравни „Апартаментгейт” с Китайската културна революция и Болшевизма, за което обвини премиера Бойко Борисов, а депутатът от ГЕРБ Георги Марков заговори за садизъм.
 

Въпреки пламенната защита, оставката на Добрев бе гласувана с 96 гласа „за”, 7 "против" и трима "въздържали се".

Гласуваха оставката на Делян Добрев

 
Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев вече не е народен представител, след като името му бе намесено в сагата "апартаментгейт". Първи в негова защита се обяви колегата му Георги Марков. Бившият конституционен съдия обясни от парламентарната трибуна, че конституцията го задължава да гласува по съвест.
 

„Трябва да решим да върнем ли ЗСГ. И понеже има много млади народни представители, се чудят какво е това ЗСГ - това е Законът за собствеността на гражданите. Въвеждаме 30 години след 10 ноември - само едно жилище в семейство - само едно. Ако имаш второ - може само по наследство. Като го получиш трябва в двегодишен срок да го прехвърлиш на децата си. Ако нямате деца, се развеждате. В клетата България, където вече няма и бракове. Долу пазарът на имоти, долу свободното договаряне“, заяви Георги Марков.

Скандали в парламента заради оставката на Делян Добрев
 
В колиби ли да живеят народните представители, попита той и добави: „Какъв е този садизъм. И аз ще гласувам против.“
 
След като оставката бе гласувана в кулоарите на парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че когато масово принуждаваш хора на ръководни длъжности да подават оставки заради имотни скандали, в крайна сметка неизбежно изниква въпросът и за твоята. Той визира премиера Бойко Борисов, който по думите му обезкървявал парламента, а скандала "апартаментгейт" и последвалите оставки сравни с Великата китайска културна революция.

Валери Симеонов: Когато масово принуждаваш за оставки, възниква въпросът и за твоята
 
Добрев подаде оставка във вторник, като обяви за причина фалшива новина, която го замесва в скандала с евтини апартаменти на властта. Той не подава оставка за първи път. Това се случи и през 2017 година след скандал за влияния в хасковската община. Тогава обаче оставката на Добрев не бе приета.