/ ThinkStock/Getty Images
Двамата скитници често злоупотребявали с алкохола и имали хомосексуални прояви
Варненският апелативен съд разгледа жалба на подсъдимия и протест на прокуратурата срещу 6-годишна присъда за опит за убийство.

Злати Иванов, осъден на първа съдебна инстанция на 6 години затвор затова, че през септември 2014 г. във Варна, направил опит умишлено да убие Никола Ангелов, обжалва днес наложеното наказание пред Варненския апелативен съд, съобщиха от институцията.

Проверяват кои осъдени престъпници още не са влезли в затвора

Освен лишаване от свобода, Иванов е осъден да заплати на пострадалия 30 000 лева обезщетение за причинените му неимуществени вреди. Присъдата на Окръжен съд – Варна от декември миналата година е протестирана от държавното обвинение, което намира, че подсъдимият следва да търпи по-тежко по размер наказание.

Както подсъдимият, така и пострадалият водили скитнически начин на живот. Препитавали се с просия и събиране на вторични суровини от улиците и местата за битови отпадъци. Двамата се познавали от години, често злоупотребявали с алкохола и имали хомосексуални прояви.

Изправят пред съда мъж и жена, нападнали и ранили бивша приятелка

Във фаталната нощ и двамата употребили значително количество алкохол. Ангелов отказал на подсъдимия хомосексуален контакт и заспал на пейка пред гаровия площад. Подсъдимият се върнал по-късно и забил нож в гърдите на спящия, в областта на сърцето. От силната болка пострадалият се събудил и потърсил помощ.

В хода на съдебно дирене, както пред първата, така и пред втората съдебна инстанции, Иванов настоява чрез своята защита, че не е искал да убие своя познат, и не е вложил умисъл в действието си. Заради противоречия в показанията, дадени пред различните съдебни инстанции, днес Варненският апелативен съд отново изслуша подсъдимия, който разказа, че е действал в условията на неизбежна отбрана. Съдът изслуша и назначена съдебно-медицинска експертиза, според която защитната версия на Злати не съответства на причиненото нараняване.

Спипаха тарикат да шофира с книжка, направена на домашен принтер

Прокуратурата настоява, че Злати Иванов трябва да получи по-тежка присъда. Според държавното обвинение деянието е извършено при пряк умисъл, има многобройни отегчаващи вината обстоятелства, сред които начинът на живот, агресията срещу беззащитен човек, както и предишни осъждания на подсъдимия.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 2-месечен срок.