/ Община Казанлък
Фестивалът “Open Buzludzha 2022” ще се състои от 19 до 21 август на поляната при хижа Бузлуджа. 

Това е второто издание на форума и тази година той ще изненада посетителите с много музика и богата дневна програма, представяща културното наследство и включваща спортни състезания, туристически обиколки, работилници и много други. 

Хедлайнери на концертната част ще бъдат група П.И.Ф., Уикеда, Керана и космонавтите, както и Държавна опера – Стара Загора. Фестивалът дава поле за изява и на двадесет млади групи и тридесет DJ-я, сред които Nikeca, Miroslav Ivanov & R.S. Riverman, Magnetic Spacemen, Cool Den, The Lefties, Спални места, People of Maha, Electric Roxy, AttaXic, Lucky Number Nick, Daa Seed, Nana & The Gang, посочи Дора Иванова. Музикантите ще бъдат разположени на три сцени. 

Събитието е с благотворителна цел и се организира под мотото „Ти си ключът, отвори Бузлуджа“, напомни тя. Целта е отварянето на монумента за посетители. Освен музикалните изпълнители, към каузата се присъединяват партньори и съмишленици на фондацията, които ще създадат пъстра и любопитна дневна програма, обясни Иванова. „Културни и природни изживявания ще дадат възможност на всеки посетител да открие богатствата на дестинация „Бузлуджа“, коментира тя. 

Набират се средства за отваряне на монумента Бузлуджа за посетители

Екипът на фондацията ще разясни на гостите какви са плановете за бъдещето на монумента, а екскурзоводите от „CoolTour” ще водят турове около паметника и ще разкажат част от тайните на комплекса. „Ще погледнем и по-назад в историята на мястото с беседа за Хаджи Димитър от Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа". По време на фестивала на съседния връх Шипка ще се проведат честванията по случай 145 години от Шипченската епопея, създавайки чудесни условия за комбиниране на двете събития“, отбеляза Дора Иванова. 

Темата „Бузлуджа“ е само част от голямата картина на българската архитектура от времето на социализма, за която организацията „Ново архитектурно наследство“ организира играта #bgsocarch, обясни Иванова. По думите и концентрацията на културно наследство в региона е завидна, а такава ще бъде и в програмата на фестивала. Казанлъшкият исторически музей „Искра“ ще организира велопоход под мотото "Treasure hunt в света на траките", както и демонстрацията „Налей си роза“. Етнографски музей „Етър“ ще представи работилниците „Цветя и кукли от беленица“ и „Гайтанена украса“. Музеят на хумора и сатирата също ще се включи в културната програма на събитието, добави Дора Иванова.

Фестивалът ще предложи на посетителите и природни изживявания, провокирайки ги да опознаят отблизо красотата на Централен Балкан, посочи тя. Спортен клуб "iRun", създатели на маратона „Трявна ултра“, ще организират състезание по бягане, а казанлъшкото туристическо дружество „Орлово гнездо“ ще предложи възможности за кратки походи с водач, както и състезание по планинско ориентиране. Организацията „Небесно синьо“ ще покажат работилница за местни билки и ще предложат преживяването „Горска баня“, допълни Дора Иванова.  

Фестивалът “Open Buzludzha 2022” ще включва мастър клас по музикално продуциране, фотографска работилница „Цианотипия“, конна езда и огнено шоу. 

Може да бъде закупен семеен билет, а малки групи могат да се възползват от билета 6+1. Билети могат да бъдат закупени онлайн. 

„Проект Бузлуджа“ организира и фотоконкурса „Различната Бузлуджа“, напомни Дора Иванова. До 31 юли се набират оригинални кадри на монумента от професионалисти и любители, а най-добрите снимки ще се превърнат в картичките на фестивала. 
БТА