Протести блокираха центъра на София тази вечер
95888
Протести блокираха центъра на София тази вечер
  • Протести блокираха центъра на София тази вечер
Девет протеста белязаха денят на откриването на европредседателството. Тази вечер паралелно със старта на официалната церемония се провеждат демонстрации за и против изграждане на втори лифт в Банско.
 

Няколко стотин души се събраха в подкрепа на развитието на туризма в Пирин. С транспаранти и плакати "Аз искам да карам ски в България" протестиращите изминаха разстоянието от НДК до площада пред храм-паметник "Александър Невски". Шествието е организирано от сдружение "Бъдеще за община Банско" с идеята да подкрепи решението на Министерския съвет, което изменя плана за управление на национален парк "Пирин".

Кметът на Симитли: Туризмът в Банско ще гарантира икономическо развитие на цялата област
 

БГНЕС


Шествието започна в 18.00 ч. и премина по пешеходната зона на бул. "Витоша". Скандирания липсваха, участниците в проявата използваха свирки и вувузели. Пред сградата на Съдебната палата по високоговорители минувачите бяха призовани да подкрепят шествието. Полицейското присъствие е засилено.
 
Кметът на Банско настоява за забрана на автомобилите в НП „Пирин” 

Пред сградата на Министерския съвет кметът на община Банско Георги Икономов призова присъстващите да "не се поддават на лъжите на псевдоеколозите". Истинските екохора по думите му живеят в полите на Пирин.
 

БГНЕС


Под съпровода на родна поп и световна рок музика множеството премина по столичния булевард "Дондуков", като временно бе преустановено и движението на трамваите.
 
Протести "за" и "против" втори лифт в Банско (СНИМКИ)

Без ексцесии и напрежение участниците в проявата достигнаха катедралния храм. Заключителната чат на проявата е концерт на родни музиканти, прозвуча и българският химн.
 

БГНЕС


На трибуната се качи и вицепремиерът Валери Симеонов, който определи събитието като "велико". Той уточни, че предстои да се разреши и казусът с Витоша, както и с всички останали дестинации, с които страната ни може да се гордее и да привлича туристи. Подкрепилите шествието на "Бъдеще за община Банско" са лица като Христо Стоичков, Любо Ганев, Мария Грозева, Наско Сираков, Ути Бъчваров и други популярни личности.
 

БГНЕС

БГНЕС


 По същото време се проведе и протест срещу изграждането на втори лифт в Банско. Шествието тръгна към парка пред НДК около 18. 30 ч.
 
Недоволните от решението за строеж на втори лифт блокираха движението по бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Граф Игнатиев". Близо половин час шофьори и пътници в градския транспорт останаха блокирани.
 

БГНЕС


Със скандирания "Мафия" и "Пирин не е баница" шествието се насочи към ул. "Гурко". На протеста се раздаваха и бурканчета с пирински мед. Всъщност обаче в тях нямаше нищо. Според демонстрантите това е последната реколта чист въздух от Пирин.
 
За доброто настроение на протестиращите се грижиха хора с тъпани и цигулки. Полицейското присъствие също е засилено.
 

БГНЕС

Агенция Фокус