/ iStock/Getty Images
Слънчеви изригвания от най-висок клас бяха регистрирани в последните две седмици, което се дължи на огромно петно на повърхността на Слънцето, чиято ширина е 15 пъти тази на Земята, съобщиха сайтът Спейс и ТАСС.

 
AR3664 не е обикновено слънчево петно. През последните дни тъмното петно на повърхността на Слънцето се разрасна, превръщайки се в едно от най-големите и най-активни, наблюдавани през този слънчев цикъл, отбелязва Спейс.

Учени предупредиха, че са регистрирали мощни слънчеви изригвания

То привлече вниманието на учените преди дни, след като Центърът за прогнозиране на космическото време на Националното управление за изследване на океаните и атмосферата (NOAA) в САЩ предупреди за повишен риск от слънчеви изригвания.
 
В четвъртък са регистрирани общо три изригвания от най-висок клас Х, като последното изригване на Слънцето с тази мощност е било на 9 май. Изригването X1.1 е с продължителност 37 минути. По-рано беше съобщено за изблици Х1.0 и Х2.2.

Слънцето се доближава към нов максимум на активност

Изригванията се класифицират въз основа на система, подобна на скалата на Рихтер за земетресенията, която разделя слънчевите изригвания според тяхната сила. Клас Х е най-интензивната категория изригвания, а най-малките са клас А, следвани от B, C, M и X. Всяка буква представлява 10-кратно увеличение на енергийния поток. Така че Х е десет пъти повече от М и 100 пъти повече от С. Числото, което следва буквата, дава повече информация за нейната сила. Колкото по-голямо е числото, толкова по-силно е изригването.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Теодора Славянова, БТА