/ ThinkStock/Getty Images
Предизборно? 6000 души се заселили в столичния "Младост" само за 20 дни
96169
Предизборно? 6000 души се заселили в столичния "Младост" само за 20 дни
  • Предизборно? 6000 души се заселили в столичния "Младост" само за 20 дни
С 6000 души нараснало населението на столичния квартал "Младост" само за 20 дни в края на 2016 г. Това показва протокол на ГРАО по повод подписката за местен референдум против застрояването в квартала.
 
Окончателно: Референдум за забрана на строителството в „Младост” няма да има

Според данните на дирекцията събраните близо 9000 подписа са недостатъчни за свикване на задължителен референдум, за който са необходими подписите на поне 10% от всички избиратели в квартала. В протокола на ГРАО се посочва, че броят на гласоподавателите е общо 94 000. Само 20 дни по-рано на местните избори в квартала обаче са регистрирани 86 000 гласоподаватели в списъците, което би превърнало инициирания референдум в задължителен.
 
Според ГРАО валидните събрани подписи за референдума са по-малко от 10% от общия брой на избирателите в квартала, обясни зам.-кметът на "Младост" Биляна Петрова. "Всички записи са 13 600, некоректните според протокола на ГРАО са 4600. Ако имаме 10% от гласоподавателите в подписката, тогава референдумът е задължителен", заяви тя.
 
Фалстарт на делото за референдума в столичния "Младост"

Референдумът обаче не бе обявен за задължителен и през април м.г. беше отхвърлен от Столичния общински съвет. Оказва се обаче, че според протокола на ГРАО населението на "Младост" е нараснало с 6000 души само за 20 дни.
 
"Това е общият брой гласоподаватели, защото от него зависи 10% от колко трябва да съберем. Той, припомням, пише 94 000, а само 20 дни по-рано, при избора на Десислава Иванчева, общият брой гласоподаватели е бил 88 000. Това е една от основните задачи - тези 6000 как са се появили само за 20 дни. При условие, че в този случай е трябвало да си сменят и личните карти. Т.е. трябваше да има големи опашки, които не сме забелязали в "Младост", коментира Биляна Петрова.
 

БГНЕС, архив


Комисии отхвърлиха искането за референдум в столичния квартал "Младост"
 
"При 88 000 гласоподаватели ние имаме 10% и референдумът е задължителен", заяви още тя.
 
Жители на "Младост" излязоха на протест пред Столична община

Днес се проведе третото заседание по делото, заведено от инициативния комитет "За зелен Младост" срещу Столичната община. По делото е назначена експертиза, която да се произнесе колко от събраните подписи са валидни. Тя обаче се бави, защото ГРАО до момента не предоставят данните с мотива, че нямат практика да пазят информация от стари проверки.
 
Днес съдът разпореди на дирекцията да конкретизира дали разполага с информацията.