/ БГНЕС, архив
Кметицата на столичния
94287
Кметицата на столичния
  • Кметицата на столичния
Кметът на столичния квартал „Младост” Десислава Иванчева иска да продаде 10 дка общинска земя само срещу 400 хиляди лева. Това стана ясно от доклад, който самата Десислава Иванчева е внесла до Столичния общински съвет.

Заради липси на важни документи обаче, той няма да бъде част от дневния ред на заседанието на СОС на 20 юли. Зам.-председателят на местния парламент, който е и начело на стопанската комисия в СОС, Николай Стойнев определи намеренията на Иванчева като скандални, тъй като вместо да следва предизборните си обещания за запазване на зелените площи в района, тя започна да разпродава терени.

Референдум за забрана на строителството в „Младост” няма да има

След повече от половин година на поста си като кмет на „Младост”, това е един от първите доклади на Десислава Иванчева, в който обаче са налице редица пропуски. Без представена скица на имотите, без становище на районния главен архитект, предложението на Иванчева е да се продаде общински терен от 10 дка за сумата от 400 хиляди лева. Заради липсите и отсъствието на самата вносителка докладът беше отложен в общинската стопанска комисия.
 
Кметицата на "Младост": Партии се опитаха да ме укротят

А според зам.-председателя на местния парламент Николай Стойнев предложението е скандално предвид недоволството на жителите на „Младост”. "Жалко, че кмета на района го нямаше да си защити предложението. То е на една страница. Там е записано, че предлага имот от 10 декара в "Младост 4" да се продаде за 400 000 лева. Там трябва да търсим терени по какъв начин да се обезщетят собствениците, които имат терени в зелени площи, така че да не се строи. А да се продава терен от 10 декара за 400 000 лева ми се струва скандално", каза Стойнев.

Издигналите Иванчева за кмет на столичния "Младост" свалят доверието си от нея

Зам.-кметът на „Младост” Биляна Петрова обясни липсата на необходимите документи като изгубили се по пътя: "Видяла съм преписката. Не съм я пускала лично от деловодство, така че ще проверя как се е пращала комплектована, да не би да  остават при нас тези документи. Когато съм гледала папката, запознавайки се със случая, там ги имаше тези документи".

Близо 12% от зелените терени в столичния квартал „Младост” са частна собственост

Общинският съветник от Реформаторския блок Стефан Марков също се осъмни в предложената ниска цена. "Цената наистина е доста странна", коментира той.

Ако се набави необходимата документация, предложението на Десислава Иванчева ще влезе за разглеждане чак след лятната ваканция на Столичния общински съвет.