15 от общинските търговски дружества в София са на печалба за 2011-а
15 от общинските търговски дружества в София са на печалба за 2011-а / снимка: БГНЕС, архив
15 от общинските търговски дружества в София са на печалба за 2011-а
54624
15 от общинските търговски дружества в София са на печалба за 2011-а
  • 15 от общинските търговски дружества в София са на печалба за 2011-а

Да не бъдат освободени от отговорност ръководители на общинските дружества "Столичен автотранспорт" и "Озеленяване", където текат прокурорски проверки. Това ще предложи зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Подобно предложение ще има и за Галатея 2002 и четири лечебни заведения - ДКЦ 10, 13, 29 и 30, с негативни финансови резултати и за Медицински център - 4, който не е представил годишен финансов отчет. Това каза още Барбалов на представянето на годишните финансови отчети на общинските търговските дружества. ВиК, Озеленяване, Лозана, Егида и Галатея са приключили 2011 година на загуба, каза още Барбалов. Водени са разговори с ръководствата на дружествата, като в някои от тях е имало и смени в ръководните постове.

Дружествата с негативни финансови резултати ще бъдат проверявани от комисия, назначена от кмета и през това време началниците им няма да бъдат освобождавани от отговорност.

Друго предложение на зам.-кмета Дончо Барбалов ще бъде Метрополитен и Центъра за градска мобилност да не плащат дивидент печалбата си на общината. Мотивите по отношение на Метрополитен са, че дружеството извършва значителни инвестиции, а в Центъра за градска мобилност средствата ще бъдат използвани за допълнително разплащане към транспортните оператори.

9,3 млн. лв. е заложеният дивидент, който трябва да получи общината от търговските си дружества. С освобождаването от дивидент за новите две дружества обаче за общината ще останат 4,9 млн. лв., уточни още зам.-кметът. От сметката са изключени лечебните заведения, които традиционно се освобождават от дивидент. Другото дружество, което е изключено, е Столичен електротранспорт, тъй като според договора с ЕБВР то не би трябвало да разпределя дивидент.

Положителен финансов резултат бележат 15 от всичките 20 търговски дружества и 27 от 47 лечебни заведения, каза още той. Всички общински дружества общо се реализирали печалба в размер на 34 млн. лв. Центъра за граска мобилност, Метрополитен, Чистота Искър и Пазари възраждане имат най-висока печалба през 2011 година.

Намалени са приходите на петте пазара в Столичната община, но те са намалили разходите си, отчете Барбалов. 189 хил.лв. е печалбата на Столичен електротранспорт, а за Столичен автотранспорт - сумата е 34 хил. лв. Метрополотен пък е завършил 2011 година с 2,580 млн. лв., обясни още зам.-кметът.

През миналата година се бележи общо нарастване на приходите от общинските дружества с 3 %, спрямо предходната, каза още Барбалов и допълни, че има и подобрена ефективност на приходите, с 0,96: „Това означава, че за всеки лев приходи са изхарчени 96 стотинки. За 2010 г. за всеки лев приходи е имало над лев разходи", обясни още той.