/ Община Сливен
Наградата „Сирак Скитник“ ще бъде връчена тази година след дългогодишно прекъсване. Това стана ясно след състоялата се работна среща на зам. – кмета по хуманитарни дейности Пепа Чиликова с представители на Съюза на българските художници-Сливен, художествена галерия „Димитър Добрович“, Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ и художествена галерия „Йордан Кювлиев“.

Наградата е учредена през 1996 година и по традиция се връчва на Димитровден – празника на град Сливен. Нейни носители са художниците Йордан Парушев, Красимир Карабаджаков, Кунчо Кунчев, Атанас Парушев, Красимир Добрев, Галина Драгнева и други.

Престижният приз ще бъде част от Национална изложба за изобразително изкуство – Сливен 2018 и ще бъде връчен на художника с най-добри постижения в изобразителното и приложното изкуство.

В изложбата ще вземат участие художници от различни части на България с произведения в областта на живописта, скулптурата, графиката и неконвенционалните форми на изобразително изкуство.

Селектирането на творбите за участие и наградите ще се определят от деветчленно жури, утвърдено със заповед на кмета на град Сливен Стефан Радев. То ще включва: представители на Община Сливен, Съюза на българските художници – Представителство Сливен, Дружество на художниците – Сливен, представител на спонсорите и Съюз на българските художници.

Творбите ще бъдат подредени в изложбена зала ,,Сирак Скитник” на Художествена галерия ,,Димитър Добрович"-Сливен. Журито ще присъди и награди за първо, второ и трето място в категориите – живопис, графика, скулптура и по една награда за неконвенционални форми, за млад автор и за сливенски художник.

Организатори на изложбата са – Община Сливен, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Съюз на българските художници – Представителство – Сливен, Дружество на художниците, Съюз на българските художници и Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен.