/ община Тунджа
Великден беше отбелязан с редица прояви в населените места на община Тунджа. С думите „Червен, червен Великден, зелен, зелен Гергьовден и догодина със здраве”, започна подготовката за Великден в село Кукорево.

населени места
община Тунджа


И както повелява традицията, с децата от детска градина „Щурче боядисаха и нарисуваха великденските яйца и ги подредиха с украсата. Разбира се, първото яйце е в червено, а с него Стоянка Тодорова – самодейка при народно читалище „Виделина-1928“, направи кръстен знак върху челата на всички малчугани, учители и гости.

населени места
община Тунджа


Баба Стоянка разказа на децата, че това червено яйце се поставя на мястото на миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост, щастие и късмет, и че се пази до следващия Великден. Децата бяха подготвили кратка празнична програма с песни, стихове и танци.

На финала на тържеството децата получиха лакомства от Кметство и местното читалище. Традиционен Великденски празник се проведе в село Симеоново. Жителите и гостите на селото се насладиха на богата празнична програма, с изпълненията на великденски песни от самодейките при читалището.

Празнично слово и пожелания за здраве и топлина във всяко семейство поднесе кметът на селото Румяна Илчева. За веселието на всички симеоновци и гости се погрижи и местния млад гайдар Хрисимир Недев.

села
община Тунджа


Празникът завърши с голямо великденско хоро, което симеоновци рамо до рамо и в единна стъпка превърнаха в своеобразен символ на единение. Красив и вълнуващ Великденски празник организираха Кметството и читалището в с. Меден кладенец, Община „Тунджа“. В богатата програма участваха фолклорната певческа група към читалището и най-малките жители на селото.

села
община Тунджа


Приветствия поднесоха Отец Жельо и председателят на читалището Димитрина Петрова. Празникът продължи с дълги хора на мегдана.